Rattenplaag dreigt in Amerongen

19 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Vanwege de ligging van het dorp aan de uiterwaarden van de Nederrijn zijn ratten geen ongewoon verschijnsel in het dorp. Maar de ongewenste dieren worden nu zo vaak gezien dat bewoners zich zorgen gaan maken over de toenemende hoeveelheid ratten. In gesprek met Roeland Schweitzer die in de Overstraat woont blijkt dat er eigenlijk al jarenlang regelmatig ratten worden gesignaleerd. Schweitzer: ,,We hebben er wel eens een paar dood in de schuur gevonden en ze zitten ook regelmatig tussen de vloer. Met vergif proberen we de ratten te doden, maar na verloop van tijd komen ze weer terug. Het is niet zo dat hier dagelijks grote groepen ratten rondlopen, maar ze klimmen zo nu en dan gewoon tegen de buitenmuren van ons huis omhoog.”

,,Rat loopt over benen buurvrouw” AMERONGEN - Op vele plaatsen in Amerongen worden bewoners opgeschrikt door overstekende ratten en geknaag onder hun vloeren. Zowel in het oude gedeelte van het dorp als in de hoger gelegen wijken zien bewoners vaak ‘s avonds ratten over het wegdek lopen.

door Henk ten Hoeve

Cees van Ommeren, woonachtig in de Julianalaan: ,,Als het ‘s avonds begint te schemeren komen de ratten tevoorschijn en lopen gewoon over de weg. Tot nu toe hebben we geen last van ratten binnenshuis, maar we houden het in de gaten.” Van Ommeren weet wel een oorzaak voor de grote hoeveelheid ratten: ,,Toen indertijd het oude riool aan vervanging toe was heeft men de oude rioolbuizen niet uit de grond gehaald. Dit zijn natuurlijk voor ratten geweldige plekken om in alle rust te kunnen zorgen voor een groot nageslacht.

Bewoners, zo blijkt uit een ingezonden brief doen er alles aan om de ratten uit hun huis te weren. Voor luchtroosters wordt gaas getimmerd en kruipruimtes onder de woningen worden rattendicht gemaakt. Bewoners vinden dat de gemeente, die wel actie onderneemt in sloten, vijvers en riolen meer aan het probleem zou moeten doen. De gemeente deelt aan de bewoners mee dat er wel degelijk voldoende aandacht is voor de bestrijding van ratten, maar dat de eigenaren op hun eigen terrein zelf maatregelen moeten nemen. Ook in de omgeving van de Tabakslaan worden de laatste tijd steeds meer ratten gesignaleerd. Bewoonster Vaartjes van nr 25 weet te melden dat bij haar buurvrouw op een gegeven moment buiten een rat over haar benen liep. Zelf heeft ze wel een vangkooi van de gemeente in haar tuin gehad, maar daar kwam geen enkele rat in. Wel kreeg ze de rekening aangeboden. Vaartjes: ,,Op zich vind ik die rekening niet zo erg, maar ik had gehoopt dat ze ook daadwerkelijk ratten hadden gevangen.” Toch zijn er bewoners die steeds maar weer ratten zien opdoemen terwijl andere bewoners van dezelfde straat nog nooit een rat in hun tuin of op de weg hebben zien lopen.

advertentie
advertentie