Notaris moet ook ondernemend zijn

5 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Maigret heeft een nogal ongewone weg gevolgd om tot deze functie te komen. Hij zat op de HAVO en het VWO maar brak laatstgenoemde studie af omdat hij wel iets echt mee wilde maken. Na zijn militaire dienst als telexist solliciteerde hij bij de Rijkspolitie en volgde daarvoor een opleiding in Apeldoorn. Na de opleiding werd er geloot waar je als agent werd geplaatst en dat werd in 1981 Rhenen. ,,Het was een plaats waar nogal eens moest worden ingegrepen en wij woonden daar met 31 agenten”, vertelt hij.

DOORN - ,,Wij moeten het echt van vertrouwen hebben en onpartijdig zijn. Dat zijn de pilaren van het notariaat”. Aan het woord is de nieuw aangetreden notaris Joop Maigret, die de onlangs gepensioneerde notaris De Cock heeft opgevolgd. Twee weken geleden legde hij bij de rechtbank in Utrecht de belofte af waardoor zijn benoeming een feit is geworden.

door Bertie Stierhout

,,Collega’s begonnen aan een studie en ik heb in 1985 aan de avondschool mijn VWO studie afgemaakt. Ik wilde toen wel verder en ik heb toen in 2 jaar mijn propedeuse gehaald aan de Utrechtse Universiteit. De advocatuur lag me niet en uiteindelijk heb ik gekozen voor de studie van het notariaat. Dat werd een dagstudie aan de universiteit en ik ging in deeltijd werken. In 1996 studeerde ik af waarna ik nog een scriptie heb geschreven”, aldus Maigret.

Na zijn afstuderen schreef hij open sollicitaties en werd al snel aangenomen bij een kantoor in Amerongen. Naast zijn werk daar volgde hij nog een 3-jarige beroepsopleiding met een examen.

In 2000 begon Maigret in Doorn te werken waar hij 8 jaar als kandidaat notaris heeft gewerkt. Eén maal per week trad hij als waarnemer op voor zijn voorganger De Cock. Maigret:,, Wij hebben in Doorn een goede reputatie en dat willen we zo houden. Er hebben de laatste jaren in het notariaat nogal wat veranderingen plaats gevonden zoals de tarieven die rond 2000 geleidelijk aan werden vrij gegeven. Nu is er concurrentie en kantoren zoeken vaak de grenzen op. Wij hebben vaste tarieven en wij berekenen eventuele extra werkzaamheden. Wij zijn aangesloten bij het Netwerk Notarissen waar landelijk nieuwe modellen voor bijvoorbeeld akten worden ontwikkeld. Er zijn 120 notariskantoren bij aangesloten en centraal worden lezingen gehouden. Ook de automatisering is bij het Netwerk geplaatst. Wij hebben een nieuw kantoorlogo ontworpen om bij adverteren te gebruiken. Wij gaan met up-to-date modellen aan de slag”.

advertentie
advertentie