‘De Keizer en Europa’ in Doorn

5 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Hieraan voorafgaand vond een ontvangst plaats in het Cultuurhuis waarbij directeur van Beekhoven een welkomstwoord sprak. Aanwezig was de commissaris van de koningin in de provincie Utrecht de heer Robbertsen, leden van de Raad van Toezicht van Huis Doorn, de 2 prinsen von Preussen met Duitse gasten, diverse stichtingen en vele vrijwilligers. Laatstgenoemden kregen een pluim van de directeur , ,,want zonder hen zouden we hier niet zijn”.

Familieleden openen expositieruimte DOORN - Met een korte openingsceremonie op het voorplein van Huis Doorn waarbij een oranje lint werd doorgeknipt door de prinsen Christian Sigismund von Preussen en Georg Friedrich von Preussen, resp. achterkleinzoon en achter achterkleinzoon van Keizer Wilhelm II, werd een nieuwe expositieruimte geopend. De schaar werd hen aangeboden door Joris Sisterman, scholier op De Breul, die in april jl. de geschiedenisquiz won over de periode waarvoor in de nieuwe ruimte in het onderhuis van het kasteel, een semi permanente tentoonstelling is ingericht.

door Bertie Stierhout

De commissaris van de koningin sprak over een kruispunt in de Europese geschiedenis, die in deze tentoonstelling op diverse manier wordt belicht. Hierna hield de Secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Mr. Ed Kronenburg een korte inleiding over het Europa van toen en nu en de culturele samenwerking met Duitsland. Hij schetste onder meer het Verdrag van Versailles in 1918 dat geen stabiele basis was voor vrede in Europa. ,,Na de Tweede Wereld Oorlog heerste een andere geest en pakte men het anders aan. De Europese integratie heeft nu geleid tot de opening van de grenzen in Europa. Huis Doorn heeft een speciale plaats in de culturele betrekkingen tussen Nederland en Duitsland”, betoogde Kronenburg.

Digitalisering

Vervolgens introduceerde mevrouw L. Ruitenberg het project Digitalisering Fotocollectie Huis Doorn. ,,De hele collectie omvat een unieke fotoverzameling van circa 12000 stuks die alle in de 59 treinwagons van de keizer zijn meegekomen. Als eerste verscheen een foto, gemaakt in 1845 van de vader van de keizer en zuster Louise, volgens Daguerreotypie vervaardigd en zeer kostbaar. Zij werden gevolgd door statiefoto’s uit de regeerperiode 1880-1914 en informele foto’s van kinderen en kleinkinderen en natuurlijk vele representatiefoto’s zoals parades en eedsaflegging van rekruten.

Ruitenberg legde uit waarom er wordt gedigitaliseerd. ,,Wij stellen de foto’s veilig in goede bewaaromstandigheden en voorkomen schade. Alles wordt toegankelijker voor een breed publiek, de foto’s kunnen worden afgedrukt en intern worden gebruikt voor Huis Doorn. Op een overzichtelijke manier kan op de website worden gezocht naar foto’s onder fotocollectie.huisdoorn.nl “.

De omwonenden mogen tot 1 juli gratis een bezoek brengen aan het onderhuis. Daarna bedraagt de entreeprijs € 2,00. De openingstijden zijn hetzelfde als die van Huis Doorn. Di t/m za tussen 10.00 en 17.00 uur. Zondags vanaf 13.00 uur.

advertentie
advertentie