Wat is een tuinstad?

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Het eerste dat opvalt, is een mooie foto van Tuindorp Maarn op de omslag. Al in het voorwoord helpt Korthals Altes de lezer op weg bij de juiste begripsvorming van het woord Tuinstad. ‘Tuinstad’ is een gemakkelijk gebruikt etiket voor een nieuwbouwstad of nieuwbouwwijk. ….Maar wat betekent een ‘tuinstad’ nu echt?’ Deze vraag en uiteraard een helder, overzichtelijk antwoord daarop staat centraal in het boek. In tien hoofdstukken beschrijft de auteur de ontstaansgeschiedenis van de tuinstad en de ‘echte’ Nederlandse tuinstadprojecten van fabrikanten en woningbouwverenigingen.

‘Tuinsteden tussen utopie en realiteit’ is een fraai boekwerk in een kloek formaat, 27 x 21 cm, 240 pags. Het boek is het resultaat van het promotieonderzoek van sociaalgeograaf Harm Jan Korthals Altes.

Drie tuindorpen centraal

Voor zijn promotie onderzocht Korthals Altes drie specifieke tuindorpen: Tuindorp Maarn, Tuindorp Kolkakker in Ede en Treebeek in Brunssum. Kernpunten in zijn onderzoek waren ondere andere de waardering van de huidige bewoners en de ontwikkeling van het beheer van de woningen. In de betreffende drie gemeenten koos de auteur drie woningcomplexen ter vergelijking. In Maarn - de tuinstad met het geringste aantal woningen in het onderzoek - was dat de Doezelaan. Bewoners van Tuindorp Maarn scoorden vooral hoog in de kennis van de historische betekenis van ‘hun Tuindorp’. ‘In Maarn is dat te danken aan de kennis die men van het verleden heeft….’ aldus Korthals Altes. Dat de auteur dit constateerde is deels te danken aan het feit dat al een tiental jaren de Cultuur Historische Commissie van Maarn zich enorm inzet voor het historisch bewustzijn van de bewoners. ‘Tuinsteden, tussen utopie en realiteit’ hoort thuis bij in iedere boekenkast op de heuvelrug; zeker in Maarn! Te bestellen bij alle boekhandels: ISBN 906868 356 x. € 27,50.

Nicole van der Schaaf.

advertentie
advertentie