Een muzikaal hoogstaand jubileumconcert

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Felicitaties waren er van burgemeester F. Naafs en van voorzitter C.Sijssens van Harmonie Steunfonds, die dat vergezeld deed gaan van een piccolo. Met het spelen van het werk Prima Luce (het eerste licht) van Jan van der Roost, met duidelijk onder meer gregoriaanse invloeden, werd het programma voortgezet: een goede klankbalans was hoorbaar. Zo ook bij de vertolking van de creatie Castles in Spain van Randy Beck en Jos Mabaar. Vier karakterschetsen van de steden Oviedo, Burgos, La Coruna en Zamora kwamen elk op eigen wijze over het voetlicht. Met daarbij mooi spel van het zwaar koper en de trompetsectie. Na de huldiging van Bert Jansen, Bouke Nieuwenhuijse, Laurens van Egmond en Arie Nennie wegens hun 25-en 12 ½ -jarig lidmaatschap van de KNFM speelde de harmonie nog kleurrijk muziek uit de musical Les Miserables.

MAARN - Vijf en twintig jaar Harmonie Manderen: opgericht in 1983 door Bouke Nieuwenhuijse, Bert Jansen en wijlen schoenhandelaar Bertus Jansen. Bijna zestig leden presenteerden zich deze avond, gezeten achter hun verlichte lessenaars en in een nieuwe outfit o.l.v. dirigent Hans Verheij. Uiteraard onder de indrukwekkende klanken van de door John Williams voor de olympische spelen (Seoul l988) gecomponeerde intro The Olympic Spirit.

door P.W.P. de Jong

Het Instaporkest speelde na de pauze Pageturner van Lennaert Bel en Simply Rock van Rob Ares. Het eerstgenoemde werk vroeg om een toelichting. De in het orkest spelende 22-jarige cellist was namelijk de componist ervan. Een compliment waard. Jazz-klanken met veel dynamiek. Maar soms ook lyrisch in de vertolking en goed slagwerkspel. Dat viel waar te nemen in Rob Ares’werk. Van componist Jacob de Haan (=Dizzy Stratford) vertolkte het grote orkest een collage van Negro-spirituals in Spiritual Moments. Gevoelvol spel van koperinstrumenten en klarinetsectie viel te beluisteren. En met het spelen van de compositie Songs of the Wiz van Quincy Jones - voor de 2e keer op het programma - toonde het orkest duidelijk aan hoe enorm de spelbeheersing is vooruit gegaan. Met het spelen van een compilatie van Beatles Songs werd het concert besloten. Naast een magnifieke inleiding viel op de prachtig gespeelde sopraansaxsolo van Rob van Dopperen en het piccolospel van Lenette Paauw.

advertentie
advertentie