Plan ‘vijverpark’ valt verkeerd

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Er waren veel belangstellenden afgekomen op de presentatie van de plannen voor het ‘vijverpark’. Ruim een jaar na de opening van De Binder ligt dat er nog troosteloos bij. ,,Het vijveroppervlak wordt met 250 m2 vergroot. Daardoor kunnen we meer water bergen bij extreme regenval. Omdat een brug voor een volledig rondje om de vijver niet haalbaar is, komt er een nieuwe brug op een andere plek dan de huidige - die toch een behoorlijke ronde mogelijk maakt,’’ meldde Harm Middelburg van Kopier Advies, dat het ontwerp heeft gemaakt. Wijkregisseur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug Phlip Broertjes legde uit: ,,We hadden aan omwonende Verhoeven beloofd dat de volledige rondgang zou terugkeren. Daarom ben ik naar hem toegegaan en hebben we samen alternatieven uitgewerkt. Met deze oplossing gaat Verhoeven akkoord.’’ Verhoeven echter was een andere mening toegedaan: ,,Ik ben niet tegen de brug als alternatief, maar de beschoeiing, zoals die er nu is, die is niet om aan te zien. Dan heb ik er liever een brug voor die mij het zicht daarop ontneemt. Dus om nu te zeggen dat ik ermee instem, gaat te ver.’’

Skatebaan, JOP blijven; geen rondje vijver LEERSUM - Het ziet er op papier mooi uit. Met een voetbalterrein en een vergrote vijver waarin een fontein, zal het gebied rond De Binder er een stuk fraaier uitzien. Maar het ‘rondje om de vijver’ komt niet terug en de JOP en de skatebaan verdwijnen niet. ,,En dat was bij een eerdere presentatie beloofd,’’ vonden de omwonenden.

door Jan Meijer

Jongerenpark

Vervolgens waren het in stand houden van de JOP (Jongeren Ontmoetings Plaats) en de half-pipe skatebaan het mikpunt. ,,Die zouden verdwijnen,’’ dachten velen. ,,We zouden bekijken of dat mogelijk was, maar beslist geen toezeggingen gedaan,’’ werd er tegenin gebracht. ,,Een onderzoek, onder meer door de jeugdwerker, gaf aan dat de skatebaan wel degelijk wordt gebruikt,’’ kreeg als repliek: ,,jawel, maar niet als skatebaan, maar als hangplek. En de JOP is een openbaar toilet.’’ Men was vrijwel unaniem van mening dat het park, zoals dat werd gepresenteerd, een jongerenpark zou worden en dat de ouderen zich daar absoluut niet veilig zouden voelen. Zeker als er geen maatregelen zouden worden genomen tegen het brommergebruik van de heuvel bij de skatebaan. ,,Daar wordt zelfs met auto’s tegenop gereden.’’ De mededeling dat er meer verlichting zou komen was absoluut onvoldoende om dat gevoel weg te nemen. ,,Het jongerenprobleem zal de gemeente apart moeten aanpakken,’’ vond Broertjes. Verder wordt aan de Dreef een vijftien meter lange parkeerhaven ingericht voor ‘kiss and ride’. Kinderen uitladen en wegwezen dus. Maar of het effect daarvan een grotere veiligheid zou zijn, werd eveneens bestreden. ,,Zolang de leidsters van de kinderopvang daar parkeren, zal het ‘s morgens even chaos zijn, en helpt dit dus niet,’’ was de mening daarover. Maar de echte discussie was gericht op het ‘vijverpark’. Al met al een stapel huiswerk voor de gemeente. Dat zal eerst grondig moeten worden gemaakt, alvorens de schep de grond ingaat.

advertentie
advertentie