College bezoekt Heemtuin

22 mei 2008 om 00:00 Nieuws

De kersverse voorzitter, René Munsters, presenteerde D&N met verve. De diverse werkgroepen hadden een behoorlijk wensenlijstje voor de bestuurders. ,,We willen de leefomgeving in stand houden met inachtneming van de cultuurhistorische elementen. Onze dorpen hebben een sterke ecologische binding met de natuur. Wij willen graag de economische en ecologische ontwikkelingen met elkaar in overeenstemming brengen en vragen u dat in overleg met ons te doen,’’ was de eerste wens. De te hoge trottoirbanden bij de nieuwe rotonde in Amerongen hebben heel wat padden het leven gekost. Overleg zou dat hebben voorkomen. ,,De noodzaak is evident, we hebben meer dan 18.000 padden overgezet.’’ De werkgroep Landschap- en Bosbeheer wilde graag de gesnoeide takken versnipperen en daarmee energie creëren en wilde daar bemiddeling van de gemeente bij. Ook vroeg men een terugkeer naar het strenge kapbeleid van voor de herindeling: ,,Er wordt veel gekapt en weinig herplant.’’ Zorgen waren er ten aanzien van de Ruimtelijke Ordening: ,,Vroeger werden we uitgenodigd om plannen te bespreken, nu moeten we het uit De Kaap halen als er iets te gebeuren staat. We hopen dat we in goed overleg kunnen blijven, zeker nu de rol van de provincie binnenkort verdwijnt.’’ Wethouder Waltmann gaf aan dat er op een aantal terreinen, zoals ecologisch maaien en kapvergunningen al wat wordt ondernomen. De algemene conclusie was, dat het overleg moet terugkeren. ,,Ergens is het mis gegaan, laten we het samen herstellen,’’ was de intentie van beide kanten

Presentatie van bouwplannen in Leersum LEERSUM - Bij het vertrek bij De Binder heerste een gemoedelijke sfeer. Aangekomen bij de heemtuin van Dorp & Natuur (D&N) werd het college van B&W, op werkbezoek in Leersum, geconfronteerd met de wensen van de natuur- en milieuvereniging. ‘s Avonds in De Binder werd duidelijk dat die wensen niet altijd stroken met die van andere dorpsbewoners. Daar viel het woord ‘milieumaffia’.

door Jan Meijer

‘s Avonds kreeg het college een ander geluid te horen: ,,Realiseer het industrieterrein, dat geeft werkgelegenheid, jonge mensen blijven zo in Leersum. De gemeente moet minder de oren laten hangen naar de milieumaffia. Voor elk stukje gras moet worden gevochten, mensen moeten ergens kunnen wonen!’’ De repliek van Leersums’ dorpswethouder Clemens van den Burg was: ,,Maar we moeten ons wel aan de regels houden.’’ Ook waren er stemmen die zich keerden tegen de plek waar nu de kermis gaat komen. Robbert Waltmann kondigde een structuurvisie voor de gehele gemeente aan. ,,Wat willen we in 2030 hebben? We zijn nu in Leersum. We moeten hier voorzichtig zijn met bouwen zonder er een kaasstolp overheen te zetten.’’ Er zijn bouwplannen aan de Wilhelminaweg (22 woningen), Galgenbosje (4 luxe woningen), op het ‘Beekhuisterrein’, (circa 70 woningen), Tamarinde (36 duurdere en middenwoningen), de Oude Kolk (5 appartementen en 6 woningen) en de Bijenkorf (18 woningen en 35 vrije parkeerplaatsen). Er zal aandacht zijn voor groen, speelterreinen, parkeren en Sociale Woningbouw.

advertentie
advertentie