Natuur in de tuin

22 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Renske Bos volgde drie jaar geleden haar hart en koos voor de tuinarchitectuur. Zij had een opleiding tuinontwerpen achter de rug en nam afscheid van haar baan als organisatie adviseur, een job waarvoor zij ooit bedrijfskunde studeerde.

Renske Bos (1963), Tuinontwerper. Hoeveel talent is nodig om een goede tuinontwerper te zijn? ‘In ieder geval goed ruimtelijk inzicht en in belangrijke mate plantenkennis, aangezien de planten toch het werk moeten doen….’

Renske Bos houdt van tuinen die heel natuurlijk ogen; dat betekent in de eerste plaats dat de keuze van de planten moet harmoniëren met de grondsoort. Dat is best moeilijk en vereist veel kennis van de plantensoorten en hun specifieke verlangens. Maar, ook bij Renske Bos is de klant koning en wie bijvoorbeeld allerlei kalkminnende planten op onze arme zandgronden wil laten floreren, krijgt van haar goede voorlichting en een bij-mest advies. Bij de aanleg of renovatie van een tuin heeft hergebruik van oude materialen -bestrating bijvoorbeeld- en van planten en bomen haar voorkeur. Nieuw aanschaffen kan altijd nog en een oude boom is nu eenmaal aantrekkelijker dan een zielig, dun staakje in een (nog) kale tuin. Volgens Renske Bos moet een tuin het hele jaar door aantrekkelijk zijn; in haar ontwerpen kan dat ook. Er bloeit altijd wel iets en ook in de winter is er van alles te beleven. Een natuurlijke tuin is ook aantrekkelijk voor allerlei dieren: vogels, vlinders, egels en hommels vinden er van alles te eten. Wanneer een natuurlijke tuin goed in evenwicht is, kan een dergelijke tuin redelijk onderhoudsarm zijn. Een ‘onderhoudsloze’ tuin bestaat niet volgens Renske Bos, maar haar ervaring is, dat zelfs de meest verstokte antituinier, toch enthousiast wordt als er een mooie tuin aangelegd is.

Renske Bos woont met man, twee kinderen, vijf konijnen en evenzoveel kippen in Maarn. www.tuinnatuurlijk.nl.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie