De vorige eeuw bij Huis Doorn

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Al wandelend over het terrein kwam men verschillende gekostumeerde figuranten tegen. Een fotograveur liep rond met een daguerrotype camera, terwijl verderop een arts en een verpleegkundige met origineel instrumentarium uit die tijd klaarstonden om de patiënten te behandelen. Een schilder was in de weer met doek en penseel. Voor de keizer geen rust, hij kreeg bezoek van een rijke familie met kinderen. De kinderen kregen echter geen gelegenheid om de boel ondersteboven te gooien: keurig met de familie kwam een gouvernante mee die op de kinderen paste tijdens het bezoek. Ook was er op het terrein een voordraagster van gedichten en verhalen uit die tijd. En uiteraard ontbrak Koningin Victoria zelf niet, die een bezoek bracht aan Huis Doorn, alwaar de koningin oog in oog kwam te staan met de geschiedenis van haar eigen kleinzoon Wilhelm II.

Koningin Victoria krijgt veel bezoek DOORN - Huis Doorn was een van de deelnemers aan de landelijke dag van het Kasteel. Naast Huis Doorn waren er nog 83 kastelen die hun deuren hadden geopend voor bezoekers. Elk deelnemend kasteel had een eigen thema uit gekozen. In Huis Doorn had men ervoor gekozen terug te keren naar de Victoriaanse tijd.

door Rob Verbraak

Gelderse Roos

De figuranten die de geschiedenis neerzetten, zijn allen lid van de Gelderse Roos uit Wageningen. Zij halen de geschiedenis terug en dat doen ze op zeer verdienstelijke wijze. Het publiek keek de ogen uit en waande zich een eeuw terug in de tijd. Informatie over de Gelderse Roos is te vinden op www.gelderseroos.nl.

Roy de Wilde, de figurant die de vader van de rijke familie speelde vertelde na afloop: ,,Voordat we aan een dergelijk evenement gaan deelnemen bereiden we ons nauwkeurig voor. We verdiepen ons in de geschiedenis zodat we ons goed kunnen inleven en de toeschouwer een natuurgetrouw beeld kunnen geven.”

De ruim driehonderd bezoekers uit heel Nederland genoten zichtbaar, stelden vragen aan onder andere de verpleegkundige over de gezondheidstoestand van de vrouw van Wilhelm II en luisterden aandachtig naar de voordracht van gedichten van Maria Lecina. Ook was het deze dag mogelijk om Huis Doorn van binnen te bekijken, de personen die de rondleidingen verzorgen hadden over belangstelling niet te klagen. Vooral de grote eetzaal, waar het net leek of de maaltijd zo kon gaan beginnen, kreeg veel bewonderende blikken. De organisator van deze dag, de Nederlandse Kastelenstichting, wilde met deze dag die een jaarlijks terugkerende gebeurtenis moet worden, het cultureel erfgoed in de schijnwerpers zetten.

Openingstijden Huis Doorn

In het zomerseizoen van 15 mei tot 15 september is Huis Doorn ook te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. In het winterseizoen zijn de openingstijden dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De kassa sluit alle dagen om 16.00 uur.

Meer informatie over Huis Doorn is te vinden www.huisdoorn.nl.

advertentie
advertentie