Vrijwillige brandweer zoekt versterking

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Deze week is een wervingscampagne begonnen die het werk van de vrijwillige brandweer onder de aandacht brengt bij de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Roumans legt uit waar de campagne op gericht is. ,,We houden nu met noodmaatregelen de brandweer draaiende, omdat we te weinig vrijwillige brandweermensen hebben die van maandag tot en met vrijdag overdag beschikbaar zijn. Met twintig nieuwe mensen zijn we weer volledig op orde”. Om dit te bereiken is de brandweer de komende weken bij allerlei activiteiten present om de vrijwillige brandweer te promoten.

HEUVELRUG - ,,Werken bij de brandweer is spannend en afwisselend en het gaat er altijd om dat je mensen helpt”, dat is kort gezegd wat het werk aantrekkelijk maakt volgens brandweercommandant Guy Roumans. De brandweercommandant komt aan het woord in een eerste van zes interviews waarin de vrijwillige brandweer centraal staat.

door Marleen Meijer

,,Het is fantastisch werk voor mannen en vrouwen. Vooral vrouwen willen we aanspreken. Vrouwen die overdag thuis zijn met kinderen kunnen heel goed terecht bij de brandweer. We kunnen kinderopvang regelen op de kazerne. In het verleden werd de brandweer als echt ‘mannenwerk’ bestempeld, vanwege de fysieke belasting, maar dat is achterhaald. De arbo-regelgeving heeft er voor gezorgd dat de arbeidsomstandigheden zodanig zijn aangepast dat het werk door zowel mannen als vrouwen gedaan kan worden. Ook mensen uit de gemeente die bijvoorbeeld regelmatig nachtdiensten draaien bij bedrijven buiten de gemeente en daardoor overdag veel thuis zijn wil de brandweer enthousiast maken om de gelederen te komen versterken. ,,Maar ook mensen die in de gemeente werken, maar daarbuiten wonen en daar actief zijn bij de brandweer kunnen we overdag heel goed inzetten bij de brandweer in onze gemeente.”

Ondernemers binnen de gemeente vraagt de brandweer hun medewerking als werkgever te verlenen wanneer een personeelslid zich wil aanmelden als vrijwilliger bij de brandweer.

,,Binnen de vrijwillige brandweer heerst een hechte sfeer, het is een wereld waarin collega’s voor elkaar klaar staan. Je gaat uiteindelijk bij de brandweer om hulp te verlenen, maar het is ook spannend en afwisselend. Je weet ‘s morgens nog niet wat je overdag zal mee maken.”, vertelt Roumans enthousiast. ,,Maar er zit ook een andere kant aan het werk. Traumatische situaties komen voor, zoals slachtoffers bij branden en bij beknellingen in auto’s. Wij hebben zelf mensen voor de opvang na traumatische gebeurtenissen en maken ook gebruik van externe opvang. Het is absoluut goed geregeld.”

De korpsen helpen elkaar nu om de brandweer draaiende te houden, dit is volgens Roumans geen ideale situatie. Wanneer het niet lukt om voldoende vrijwilligers te krijgen zal de brandweer over moeten stappen op een beroepskern. Dan zijn er overdag geen vrijwilligers meer nodig. Roumans wil daar nog niet aan denken. ,,We zijn het verplicht aan onze vrijwilligers om er alles aan te doen om de 24-uur inzetbaarheid te behouden. Het is in ieders belang dat de vrijwilligers gemotiveerd blijven.”

De brandweer zoekt mensen vanaf 18 jaar tot rond de 40 jaar met een normale conditie voor alle kazernes binnen de gemeente. Carrieremogelijkheden zijn er voldoende. Op woensdagavond 18 juni zijn alle kazernes binnen de gemeente open van 20.00 tot 22.00 uur. Inwoners kunnen binnen lopen, met brandweermensen praten over het werk en het materiaal bekijken.

advertentie
advertentie