Woon-visie

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

De verrommeling/verstening van Nederland neemt hand over hand toe. Neem de A-12, richting Arnhem en zie om je heen.

Voorbeelden dichterbij: Ondanks protesten toch gebouwde huizen (Mooi, dat wel) aan het Kloosterlaantje en de Akkerweg. Boerderij/manege aan de Rijndijk in Amerongen en recent de voorgenomen bebouwing aan de Bergweg in Amerongen.

En wat dacht u van het gerommel rond de Bonte Vlucht. Altijd weer worden er redenen aangevoerd om niet elders, maar juist daar, op die plek te bouwen.

Steeds weer worden er aan de randen van bestaande bebouwing stukjes en soms hele happen, van het landschap afgesnoept.

Jan Pronk (PvdA), destijds minister van Ruimtelijke Ordening had hier, daarop geattendeerd door milieubewegingen, oog voor en schreef zijn Rode Contouren Nota (RCN). Daarin staat globaal beschreven dat buiten de rode contouren geen nieuwbouw meer mag plaats vinden. Die contouren zijn nauwkeurig rond de nu bestaande compacte bebouwing vastgesteld.

Wie schetst dan ook mijn verbazing om te lezen dat de PvdA-fractie in de gemeenteraad vindt dat het niet zo nauw meer genomen hoeft te worden met de rode contouren, erger dat er best in bepaalde gevallen buiten gegaan mag worden. Ik had daar eerder al wel iets over gelezen, maar ik dacht, dat zal wel een miskleun van een enkel fractielid zijn, doch helaas werd dit standpunt, nu namens de fractie bij de bespreking over de Woonvisie weer naar voren gebracht. Ook de D-66 fractie, een partij die indertijd nogal wat groen in zijn programma deed, vindt dat er over die contouren gesproken kan worden.

Ik vraag me overigens af of de plaatselijke politiek zomaar met die rode contouren kan gaan rommelen. Ik mag toch hopen van niet en dat daar hogere overheden over gaan.

Het lijkt er op dat politici hun lectuur niet bijhouden. Anders zouden zij weten dat de bevolking van Europa, Nederland en ook in het heuvelruggebied niet meer zal groeien in de komende jaren; men verwacht zelfs afname in bepaalde streken, veroorzaakt door een stringenter immigratiebeleid en ook omdat de geboorten onder het niveau van instandhouding zijn. Ik geloofde mijn ogen dan ook amper toen ik bovenvermelde stellingname las.

De verrommeling/verstening heeft dan ook in hoofdzaak te maken met de toegenomen welvaart. Waardoor steeds meer mensen in staat zijn steeds meer ruimte voor zich op te eisen in de vorm van grotere woningen, beter en ruimere infrastructuur en meer wegen. En dus niet door toename van de bevolking.

Het lijkt wel of er een soort bouwwoede heerst. Prognoses of geen prognoses. Als dit ongewijzigd door gaat wordt er op een keer voor leegstand gebouwd. Bij bedrijfsgebouwen zie je dat nu al. Veel gebouwen staan leeg en toch schiet het ene na het andere gebouw uit de grond.

Er zijn toch wachtlijsten met woningzoekenden?. Zeker. Het is echter de vraag of die zoekvragen altijd reëel zijn.

Desondanks blijft er toch behoefte aan nieuwbouw. Zeker voor mensen die niet zo hard zijn meegestegen in de welvaart. Ruimte voor nieuwbouw is er m.i. ook voldoende te vinden in allerlei inbreidingslokaties. Denk bv. aan de plannen Lange Dreef in Driebergen of Allemanswaard in Amerongen. In Driebergen is er indertijd een inventarisatie gehouden van waar nog inbreiplekken zijn.

Laten we het landschap open en groen houden. In allerlei opzichten is dat in het belang van ons allen.

Stop de verrommeling/verstening. Als de Rode Contouren los gelaten worden is het hek van de dam!

Henk C. Achterberg

advertentie
advertentie