Comité is tegen bebouwing

8 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Het comité De Laatste Akker is sterk gekant tegen deze plannen. ,,Het is een unieke akker met een originele tabaksschuur. Het vormt een mooie overgang van de bebouwing naar de bosranden van de Amerongse Berg. En het is het laatste landje dat Amerongen nog kent. Een onvoorstelbaar verlies van cultuurhistorische en natuurlijke waarden”, aldus Berno van der Geest van het comité.

,,Wat verdwijnt komt nooit 29meer terug’’ AMERONGEN - Er zijn plannen om De Laatste Akker aan de Holleweg te gaan bebouwen. Het Zendings Diakonessenhuis, de eigenaar van dit land, wil hier een woonzorgcomplex bouwen met 35 wooneenheden. Dit om de toenemende woonbehoeften van 65 plussers te ondervangen. Ook vanwege de nabijheid van woonzorgcentrum Elim en zeker ook omdat de bouwgrond gratis is voor het Diakonessenhuis.

door Manus van Gent

De achtergrond van de plannen is onlangs door het Diakonessenhuis aan het comité Laatste Akker toegelicht. ,,Het is hard nodig om de wachtlijsten bij de ouderenhuisvesting fors aan te pakken. De ouderen komen waarschijnlijk uit stedelijke gebieden, omdat 65 plussers recht op vrije vestiging hebben. Slechts een handjevol Amerongers zal daar een plek vinden. Men kan zeggen dat daar gebouwd wordt voor de Randstad.’’

Desgevraagd vertelt het SIB (St.Interkerkelijke Bejaardenhuisvesting): ,,Er zijn nieuwe, landschapsvriendelijke ontwerpen in de maak. Bewoners laten we daarmee kennis maken. We nemen alle regels, procedures en bestemmingsplannen in acht. Een goede relatie met het comité De Laatste Akker en achterban staat voorop.”

De Laatste Akker vraagt zich af, of, en zo ja, welke alternatieven zijn overwogen, zoals bouwen in Overberg of bij De Breeakker.

Ook de tuin rond Elim moet mogelijkheden bieden. Het goede en sociale werk van het Diakonessenhuis wordt alom gerespecteerd- maar er worden kanttekeningen geplaatst bij jarenlange uitbreidingen van het Zorgcentrum, ten koste van ruimte, natuur en uitzicht. Het comité roept op tot wijsheid… wat eenmaal verdwijnt komt niet meer terug.

VVD raadslid Peter van der Zee geeft zijn mening: ,,De VVD is tegen de bebouwing van de Laatste Akker en sympathiseert met het comité. Het past niet in deze tijd om zo’ n unieke plek vol te bouwen. Ook blijkt dat de grens van het Natoniale Park dwars over de Akker loopt en dat in het streekplan 2005 de rode contouren zijn verschoven. Interessante aspecten, vind ik. De fractie blijft alert op plannen, procedures en vergunningen.”

Acties

Er is een overzichtelijke website in de lucht over de Laatste Akker, te raadplegen onder http://www.laatsteakker.nl. De belangengroep was in maart in beeld bij het programma Landroof, VPRO. Beelden te vinden op de site onder het hoofdmenu ‘video’s ‘ of op http://www.landroof.nl.

Inmiddels heeft De Laatste Akker brede steun verworven bij de Vereniging Dorp en Natuur, Amerongen Intact en bij verschillende politieke partijen.

uOp 28 mei is er weer een bijeenkomst om 20.30 uur. Aanmelden via de website.

advertentie
advertentie