Revius in scholenstrijd

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN/AMERSFOORT - ‘Iedere vmbo-er moet verplicht vrijwilligerswerk doen, vanuit Nederland voor Afrika of Zuid-Amerika’ en ‘Journalisten mogen alles schrijven’.

Deze en andere stellingen komen op vrijdag 25 april aan bod tijdens het eerste VMBO Debattoernooi in Amersfoort. Ruim vijftig leerlingen van 12 VMBO’s strijden tegen elkaar via het gesproken woord. Ze binden de strijd aan via de speciaal voor hen ontwikkelde debatvorm ‘VMBO D-bate’. Het VMBO Debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het debatinstituut organiseerde in 2007 het tweede lustrum van het NK Scholieren en op 12 april jl. vierde het Intergymnasiaal Debattoernooi de vijfde editie. De introductie van het VMBO Debattoernooi betekent wederom een bijdrage aan de ontwikkeling van het debat als educatieve methode binnen alle lagen van het onderwijs. Voor iedere onderwijslaag ontwikkelt het instituut een aparte methodiek en criteria zodat het toernooi niet alleen leuk maar vooral als nuttig en leerzaam wordt ervaren.

In de afgelopen maanden ontvingen alle deelnemende VMBO scholen een cursus debatvaardigheden. Aan de hand van het boekje ‘VMBO D-bate’, geschreven specifiek voor dit toernooi, werden leerlingen voorbereid op hun deelname. De scholen hebben vervolgens zelf hun vijf beste debaters geselecteerd voor de finale. Tevens zal per school ook een leerling fungeren als jurylid. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door NCDO, het Persmuseum, Stichting Krant in de Klas en Teleblik. De jurering van het toernooi is in handen van juryleden, die hiertoe een training van het Nederlands Debat Instituut hebben gevolgd. Voor alle toernooien kiest de organisatie in samenspraak met de toernooipartner een maatschappelijk relevant en actueel thema dat centraal staat. Het thema van het VMBO Debattoernooi luidt ‘Vrijheid’.

De locatie waar de strijd gestreden gaat worden is in het Meridiaan College ’t Hooghe Landt, Parelhoenstraat 4, Amersfoort, van 13.00-16.30 uur.

Deelnemende scholen VMBO Debattoernooi 25 april

Meridiaan College ’t Hooghe Landt te Amersfoort

Penta College team 1, Spijkenisse

Penta College team 2, Spijkenisse

Maaslandcollege, Oss

Wellantcollege Westvliet, Den Haag

Koning Willem II, Tilburg

Nova College Talenta, Rotterdam

Revius Lyceum, Doorn

Elzendaalcollege, Boxmeer

Vechtstede College team 1, Weesp

Vechtstede College team 2, Weesp

Agnietencollege, Zwolle

Meridiaan college ‘ t Hooghe Landt, Amersfoort.

advertentie
advertentie