Twijfels bij uitnodiging Steinheim

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Jan Vergoed is voorzitter geweest van het Stichtingsbestuur ,,Uitwisseling Doorn Steinheim” en de Vries is coördinator van de tennisclub. Het stichtingsbestuur dat werd gevormd na de in 1970 aangegane jumelage, is inmiddels opgeheven. Maar de jumelage bestaat nog steeds, hoewel dit niet meer is terug te vinden in de informatiegids van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Jan Vergoed: ,,Ik begrijp niet waarom het niet staat vermeld in de infogids. Het is in 1970 officieel tot stand gekomen en goedgekeurd door de Europese Gemeenschap, afdeling buitenlandse betrekkingen.”

Onthulling gedenksteen voor jumelages DOORN - Enige tijd geleden ontvingen de Doornaars Jan en Wil Vergoed, alsmede Ton de Vries met echtgenote van Tennisclub Ludenti een uitnodiging om in het aanstaande Pinksterweekend naar Steinheim, gemeente Hanau in Duitsland te komen. Inzet was het bijwonen van een feestelijke onthulling voor het Cultuurhuis. Ter gelegenheid van de jumelages met Doorn en de Franse plaats Franchville zou een gedenksteen worden gelegd.

door Bertie Stierhout

,,Enige jaren geleden is er een raadsbesluit geweest waarin werd besloten dat er geen wederzijdse activiteiten meer zouden plaatsvinden maar dat er alleen nog bestuurlijke contacten zouden worden onderhouden. Hiervan is naar mijn mening niets meer terecht gekomen”, aldus een teleurgestelde Vergoed.

Uitwisselingen

In het verleden hebben vele uitwisselingen plaatsgevonden op zowel cultureel- sportief- als op bestuurlijk gebied. Meermalen bezochten de (toen nog bestaande) Carnavalsvereniging, DEV, diverse zangkoren, De Koninklijke Harmonie, Leden van Unitas en leden van de vrijwillige brandweer Steinheim de stad en er vonden regelmatig ontmoetingen plaats tussen de beide gemeentebesturen. Wederzijds presenteerden zich bij overlijden afvaardigingen. Ook nu nog wordt in Doorn of in Steinheim regelmatig een weekend getennist.

Uit informatie blijkt dat burgemeester Naafs eveneens een uitnodiging voor het Pinksterweekend heeft ontvangen. Hij is dat weekend verhinderd en zegt daarbij weinig van deze jumelage te weten. ,,Ik laat dit uitzoeken. Er was al besloten om in juni een commissievergadering te beleggen waarin alle jumelages in de gemeente uitvoerig zullen worden besproken”, geeft hij aan.

‘Wiedergutmachung’

Nadere informatie leert dat er nooit een officieel einde aan de jumelage is gemaakt en dat de gemeente Doorn ook niet de vriendschapsbanden met Steinheim wilde verbreken. ,,Financieel gezien is alles met de nu ontbonden stichting correct afgehandeld. Enige leden van de gemeenteraad zijn naar Steinheim gereden en hebben één en ander mondeling toegelicht. De jumelages met Duitse steden vonden hun oorsprong in een ‘wiedergutmachung’ programma waarmee het naoorlogse Duitsland zich wilde presenteren. Reden om een eind te maken aan de wederzijdse activiteiten was vooral het teruglopen van de interesse van de jeugd voor gezamenlijke activiteiten, met name de jeugd van Doorn”, aldus een woordvoerder.

advertentie
advertentie