Volksraadpleging Overberg

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

OVERBERG - De gemeenteraad is afgelopen donderdag akkoord gegaan met een volksraadpleging in Overberg. De Overbergers kunnen door middel van deze raadpleging aangeven of zij bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug willen blijven of dat zij zich bij een mogelijke nieuwe gemeente Renswoude/Scherpenzeel/Woudenberg, de zogenaamde RSW-variant, willen aansluiten.

door Marleen Meijer

Discussiepunt tijdens de raadsvergadering was in welk gebied de raadpleging gehouden gaat worden. Alleen dat deel van Overberg dat in het verleden bij de gemeente Amerongen hoorde of ook het voormalige Leersumse deel van Overberg. Volgens de VVD voelen de inwoners van dit deel van Overberg zich overvallen door de volksraadpleging.

Maar de VVD bleek alleen te staan in haar voorstel om de keuze van dit deel van Overberg bij de volksraadpleging apart inzichtelijk te maken. Zij wilde de uitslag alleen respecteren als meer dan 50% van dit deel van Overberg voor een eventuele aansluiting bij de nieuw te vormen gemeente zou kiezen, maar stond ook daarin alleen.

Het voorstel om de volksraadpleging op 28 mei binnen de sociale contour van Overberg te houden werd uiteindelijk door alle overige raadsfracties aangenomen. Het Leersumse deel van Overberg valt binnen deze sociale contour.

Het stembureau wordt in de Buurthucht in Overberg ingericht. Burgemeester Frits Naafs benadrukte dat de volksraadpleging alleen betrekking heeft op de keuze Utrechtse Heuvelrug of de nieuw te vormen RSW-variant.

Het college en alle raadsfracties hopen dat Overberg er voor kiest om bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven.

het draagvlak in Overberg om zich bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan te sluiten, was ten tijde van de gemeentelijk herindeling zeer gering. De Overbergers kregen destijds de toezegging dat zij geraadpleegd zouden worden, wanneer een eventuele herindeling Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg aan de orde zou komen.

advertentie
advertentie