Fietstunnel Leersumse Veld

30 april 2008 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Op dinsdag 6 mei start de provincie Utrecht met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een fietstunnel onder de Maarsbergseweg

(N226) ter hoogte van de inrit van het Leersumse Veld in Leersum. Het werk geeft weinig hinder voor het verkeer. De fietstunnel gaat deel uitmaken van het Let de Stigterpad, een recreatieve fietsverbinding tussen Rhenen en Driebergen.

Het voorbereidende werk start op 6 mei en bestaat uit het omleggen van kabels en leidingen. Dit duurt circa twee weken. Wellicht is het nodig om een aantal malen tijdelijk een rijstrook af te zetten op de Maarsbergseweg (N226). Er is dan één rijstrook beschikbaar voor beide richtingen waarbij het verkeer om-en-om langs het werk wordt geleid. Een dergelijke rijstrookafsluiting vindt altijd plaats buiten de spits.

Bouw tunnel

Half mei begint aannemer Strukton in opdracht van de provincie met de voorbereiding voor de bouw van de fietstunnel zelf, die ook geschikt zal zijn voor ruiters. De aannemer start met het inrichten van een werkterrein nabij de inrit van het Leersumse Veld. Het gesloten tunnelgedeelte wordt op dit terrein gebouwd, dus buiten het verkeer. In het najaar van 2008 is de tunnelbak zover gereed dat hij op zijn plaats kan worden geschoven. Voor deze actie zal de weg gedurende drie dagen worden afgesloten, waarschijnlijk begin oktober 2008. Als vervolgens de toeritten gereed zijn, is de tunnel klaar voor gebruik.

Verwachting is dat de tunnel begin 2009 in gebruik kan worden genomen.

De tijdelijke (huidige) oversteek komt daarmee te vervallen. Tevens wordt op de N226 een linksafvak aangelegd voor het Leersumse Veld ter verbetering van de verkeersveiligheid.

Let de Stigterpad

De fietstunnel gaat deel uitmaken van het Let de Stigterpad. Dit is een nieuwe fietsverbinding over het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug met een totale afstand van 18 kilometer. Het fietspad is vernoemd naar mevrouw Let de Stigter, eerste voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (en oud burgemeester van de gemeente Maarn).

Het fietspad verbindt niet alleen bestaande fietspaden aan elkaar, maar zorgt ook voor nieuwe fietsmogelijkheden tussen de woonkernen op de ^Heuvelrug. Het fietspad volgt de rug van Nationaal Park Utrechtse ^Heuvelrug waardoor er een doorgaande fietsroute ontstaat via bos en heidelandschap.

Voor meer informatie over het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kan men terecht op: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

advertentie
advertentie