Volksraadpleging Overberg

24 april 2008 om 00:00 Nieuws

In 2005 is bij het herindelingsadvies Heuvelrug door Provinciale Staten ingestemd met een eventuele grenscorrectie van Overberg zodra deze mogelijkheid zich voor doet. Destijds was het draagvlak voor aansluiting bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug in Overberg gering.

OVERBERG - Maandag kwam de commissie middelen in de Buurthucht in Overberg bijeen. Op de rol stond het raadsvoorstel met betrekking tot een te houden volksraadpleging in Overberg. Aanleiding is de op 10 maart door de raad aangenomen motie van CDA en VVD over raadpleging van de bewoners van Overberg over een mogelijke grenscorrectie. door Henk ten Hoeve

In februari van dit jaar hebben de provinciale staten van Gelderland en Utrecht ingestemd met de start van de procedure met als doel een duurzame versterking van gemeenten in het Valleigebied.

Er is een Interprovinciale Commissie (IPC)opgestart met als inzet het samenvoegen van de gemeenten Renswoude ,Scherpenzeel en Woudenberg evenals grenscorrecties met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit is de zogenaamde RSW+ variant.

Ben W stellen nu voor de volksraadpleging vast te stellen op 28 mei. Daarbij is het college van opvatting dat moet worden vastgehouden aan het gebied zoals dat in 2005 door het amendement Van der Staaij is ingebracht bij de behandeling van de herindeling. Voor het college bestaat geen aanleiding om een ruimer gebied in stelling te brengen. Het ‘Leersumse deel’ van Overberg heeft in het verleden nooit geluiden laten horen over te willen naar een anderen gemeente. In een geheel gevulde Buurthucht sprak Dick de Leeuw van Overbergs Belang: ,,Voor de herindeling was hier in Overberg duidelijk een gevoel van het ontbreken van beleid door de gemeente Amerongen. De slogan: In Amerongen kan alles, in Overberg niets’ dateert uit die periode.” Na de herindeling van 2006 bespeurt De Leeuw dat het beleid ten aanzien van de dorpskernen veel duidelijker is. Dit leidt tot toenemende tevredenheid met betrekking tot de huidige gemeente. De Leeuw is dan ook groot voorstander van de volksraadpleging maar vindt het tijdstip van 28 mei te vroeg om een zuivere keuze te kunnen maken. ,,Wie weet komen er vanuit het IPC nog andere varianten naar voren.’’ De Leeuw pleit ervoor om voor de gebiedskeuze uit te gaan van de ‘sociale contour‘. In dit gebied wonen volgens De Leeuw inwoners die actief zijn in het sociale leven en een gelijke oriëntatie op de Valleigemeente kennen. De vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen konden instemmen met de te houden volksraadpleging op 28 mei. Wat betreft de gebiedskeuze was de meerderheid voor het volgen van het advies van Overbergs Belang.

Donderdag zal de gemeenteraad zich over het voorstel buigen.

advertentie
advertentie