Aan elke lantaarn een driekleur met wimpel

24 april 2008 om 00:00 Nieuws

Ongeveer twintig jaar terug is het begonnen met vlaggen aan touwen tussen de gevels over de weg op een gedeelte van de Kapelweg. ,,Een heel gedoe.’’ Zeggen Jan Bunnik en Joop Schreuder, een paar van de grondleggers. Ze weten zich nog te herinneren dat het nog wel eens voorkwam dat een vrachtauto de vlaggen er weer af reed.

MAARN - Als op de Utrechtse Heuvelrug Koninginnedag wordt gevierd hangen in de hele gemeente vlaggen. De Maarnse Kapelweg springt er al jaren uit want daar hangt de driekleur met wimpel aan elke lantaarn. Een initiatief van en door de Kapelwegbewoners zelf.

door Gerrit Oskam

Zeven jaar geleden werd door de bewoners een rommelmarkt gehouden en met de opbrengst werden nieuwe vlaggen gekocht. Eerst werd een hoogwerker gebruikt bij het ophangen. Bunnik en Schreuder weten het nog goed. ,,Het regende altijd en het ophangen leverde steevast een nat pak op.’’ Er kwamen vlaggen langs de hele Kapelweg. Piet Brouwers liep ze dan vaak na. Als er een vlag scheef waaide of zakte moest daar wat aan gebeuren. Inmiddels heeft Piet, als werktuigbouwer een systeem ontwikkeld om alle vlaggen op een degelijke manier te bevestigen en wel zo dat ze goed blijven hangen en de lantaarnpalen niet beschadigen.

Daarvoor zijn beugels, stokken, bouten en moeren nodig maar ook een leertje. Piet: ,,Dat leertje heeft schoenmaker Bertus Jansen er nog aan gemaakt. Dat is een klein, maar belangrijk onderdeel van het geheel.’’ Jansen is inmiddels overleden maar heeft als bewoner en ondernemer aan de Kapelweg een grote rol gespeeld bij dit initiatief. Nu trekt Piet er samen met Dirk Taken en Henk van Staden een dag voor uit om alle vlaggen op te hangen. Met een kruiwagen vol vlaggen, een hengel en twee speciale ladders trekken deze gepensioneerde mannen dan in een dag vanaf de Maarnse Grindweg, een spoor van vlaggen achterlatend, naar de Buurtsteeg. En het 5 Mei Plein pakken ze ook mee.

Dirk neemt de maat Henk en Piet klimmen omhoog en maken ze vast. De vlaggen aan de Kapelweg zijn een voorbeeld van solidariteit en samenwerking aan sentiment door de bewoners. Na 5 mei halen Dirk, Henk en Piet ze weer binnen. De eerste dagen daarna oogt het dan altijd weer wat leeg en kaal aan de Kapelweg.

advertentie
advertentie