Wandelen over Sprengenwandelpad

21 april 2008 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Met de opening van het Ton van Zeijts-sprengenwandelpad op zaterdag 26 april wordt feestelijk gevierd dat de eerste fase van het herstel van de sprengen klaar is.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gemeente Utrechtse Heuvelrug, provincie Utrecht en de sprengenwerkgroep Driebergen nodigen alle bewoners en betrokken partijen uit voor een feestelijke bijeenkomst. Na de officiële opening is er de mogelijkheid om onder begeleiding van gidsen van de sprengenwerkgroep een deel van de wandeling te lopen.

Driebergenaar Ton van Zeijts gaf eind jaren negentig de eerste aanzet voor vernieuwde aandacht voor de sprengen. Dit leidde tot een breed gedragen project tot herstel van de sprengen in Driebergen-Rijsenburg.

Met behulp van subsidie vanuit de Stichtse Lustwarande, en financieel ondersteund door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeente Utrechtse ^Heuvelrug, is in 2005 een start gemaakt met het sprengenonderzoek. Na diverse onderzoeken naar onder andere grondwaterstromingen, flora/fauna en cultuurhistorie is een plan opgesteld voor het herstel van de sprengensystemen. Een gefaseerd uitvoeringsplan volgde. De reden hiervan is dat met de aanwezige flora en fauna zorgvuldig wordt omgegaan. De eerste werkzaamheden van het project zijn nu uitgevoerd. De sprengen doen nog een beetje nieuw aan, maar ze zien er weer schitterend uit.

In overleg met diverse partijen heeft de sprengenwerkgroep een wandelroute langs enkele sprengen ontwikkeld. Uit eerbetoon aan de inmiddels overleden Ton van Zeijts heeft de route zijn naam gekregen. In de wandelfolder en op de informatieborden wordt op een heldere manier beschreven wat sprengen zijn en wat de historische achtergrond is van het gebied waar de sprengen in zijn gelegen.

Het programma op zaterdag 26 april is:

15.30 uur: Inloop opening, Kerk St. Petrus banden, Kerkplein 5 in Driebergen

16.00 uur: Welkomstwoord door wethouder Jankees Salverda van de gemeente Utrechtse ^Heuvelrug

16.05 uur: "De Driebergse Sprengen", inleiding door dr. H. Renes, historisch geograaf aan de Universiteit van Utrecht

16.20 uur: Werk aan sprengen tot nu toe en toekomst, door dagelijks bestuurslid van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Ted van Keulen

16.25 uur: Het proces: dhr. J. Geurkink, voorzitter Sprengenwerkgroep

16.30 uur: Opening van de wandelroute: `Ton van Zeijts Sprengenwandeling'

17.00 uur: Borrel/pauze

18.00 uur: Start sprengenwandeling met gidsen van de Sprengenwerkgroep

20.00 uur: Aankomst startpunt

advertentie
advertentie