Proef Jeugdgemeenteraad succes

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Er deden acht scholen mee die elk een project konden aandragen, passend bij het thema Speel- en Leefomgeving. Na een schriftelijke stemming van twee rondes kwam het voorstel van ,,De Partij Spelen Doorn” (PSD), de aanleg van een speelplaats in de wijk rondom de school De Triangel, als winnaar uit de bus. De jeugdraad is na voorbereidende lessen op school ad hoc tot stand gekomen en bestond uit vier leerlingen van groep 8 per school, die elk een fractie vormden. Zij moesten zelf een naam voor hun partij verzinnen en een affiche ontwerpen die tijdens de vergadering was opgehangen. Na een kort welkomstwoord door burgemeester Frits Naafs kreeg de voorzitter van de Jeugdraad, Barend van Baarsen de ambtsketen omgehangen waarna deze de vergadering officieel opende. Tijdens de vergadering werd hij door de burgemeester terzijde gestaan terwijl de wethouders Pamboer, Salverda en Waltmann de debatten met grote interesse volgden. Voor elk project was 3000 euro beschikbaar gesteld. Basisschool De Kameleon uit Doorn pleitte met verve voor schooltuinen. De motivatie was dat je leert hoe alles groeit en bloeit, je in beweging bent en je eigen groente kunt eten. De Daltonschool Nicolaas zag graag een skatepark bij het IJskelderbos.

PSD voorstel overleeft de stemmingsronde DOORN – De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft maandagmiddag als proef een Jeugdgemeenteraad georganiseerd voor de groepen 8 van zeven basisscholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze jeugdgemeenteraadsvergadering vond plaats in de raadszaal van het Cultuurhuis.

door Bertie Stierhout

Financieel hoog gegrepen maar gepresenteerd als een meerjarenplan. Basisschool ‘De Ontdekkingsreis’ zag voor iedere school wat in een dag in de natuur, gezien door de ogen van een boswachter en een kunstenaar. Het schoner houden vanwege hondenpoep door bordjes rondom de scholen te plaatsen en uitlaatveldjes voor honden behaalde uiteindelijk geen enkel stem. De speelplaats in de wijk werd door wethouder Floris wel erg duur bevonden maar was wel een leuk idee. ,,Zelf ben je er natuurlijk al gauw te oud voor”, was zijn mening. De skatebaan in Amerongen van basisschool De Regenboog was naar de mening van de andere fracties, te duur en te ver weg.

Tot slot pleitte de PPDK uit Driebergen voor een nestschommel aan het begin van de Traay. Na een korte pauze konden de raadsleden stemmen over de ideeën. De bode deelde de stembriefjes uit waarna de griffier samen met de stemcommissie de uitslag van de eerste ronde bekend maakte. De schooltuinen, 4 stemmen; de skatebaan 2; een dag natuur 4; de hondenpoep 0; de speelplaats 7, de nestschommel 2 en de skatebaan Amerongen 2. In de tweede ronde werd gestemd over de schooltuinen, de dag natuur en de speelplaats in de wijk. De tuinen kregen 3 stemmen; de natuurdag 5 en de speelplaats won met overgrote meerderheid met 13 stemmen. Op de vraag van de burgemeester over een vervolg bleek uit handopsteking dat iedereen daar voor was.

advertentie
advertentie