Oud leerlingen geven gastles op Revius

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN – De Europese Unie organiseerde afgelopen maandag in Nederland een Back to School dag waarbij oud leerlingen, die momenteel werkzaam zijn bij de Europese Unie, op hun vroegere school gastlessen gaven waarbij hun werk en betrokkenheid bij de EU centraal stonden.

door Rob Verbraak

In totaal waren er in Nederland 350 EU medewerkers die afgelopen maandag hun oude school bezochten. Het was opmerkelijk dat er op het Revius Lyceum liefst zes oud leerlingen gastlessen gaven. Ad de Roo, momenteel werkzaam voor de EU in Italie als onderzoeker naar natuurrampen, Frans Rijpstra, EU Brussel IT vernieuwing, Christiaan de Beufort, EU Brussel fraude bestrijding, Vincent Dijkstra, EU Brussel informatica, Simon le Grand, EU Brussel milieu en Willem Olthof, EU Brussel ontwikkelingssamenwerking. Er werden op het Revius aan negen verschillende groepen gastlessen gegeven aan leerlingen uit, vwo 4, vwo 5 en gymnasium 3.

Na een rondje kennismaken werd er door middel van een quiz de kennis getest van de leerlingen over de Europese Unie. Hierna werd een korte dvd vertoont met als thema ‘Wat doet de EU voor jullie’ vervolgens werd er uitgebreid gedebatteerd over de volgende twee stellingen. De EU heeft nu 27 lidstaten, moeten daar nog lidstaten bijkomen? Wat kan en moet de EU doen om het alcohol gebruik onder jongeren te verminderen.

Aan het eind van de ochtend waren alle oud leerlingen onder de indruk van de inbreng van de leerlingen en hun kennis. Ook vonden zij het uiterst leerzaam om eens een ochtend voor de klas te staan, voor iedereen was dit de eerste keer. ,,Het was voor mij voor het eerst na het eindexamen dat ik hier weer terug ben” vertelt Dijkstra. ,,Als dit volgend jaar wederom wordt georganiseerd kom ik zeker terug” vervolgt de Roo. Tijden de lunch werd er uitgebreid terug gekeken op de tijd op school, de vernieuwingen vooral op technisch gebied en de aanpassingen van de school. Namens de school bedankte de rector Marien Smits alle de zes de oud leerlingen voor hun inbreng en inzet. ,,We hebben het bijzonder gewaardeerd en we hopen dat jullie ook een leuke ochtend hebben gehad” besluit Smits.

advertentie
advertentie