Spirit (d) en Volleer (h) veilig

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

Reglementaire winst Volleer (d) en VCH (h) HEUVELRUG - De heuvelrugteams moeten wachten tot de laatste speelweek van de volleybalcompetitie. Unitas en VC Heuvelrug boekten 3-0 tegen respectievelijk Boni 2 en Livoc 1 dat afbelde. Volleer kreeg ook drie punten cadeau van VCV 4 (dames, 3-0). Door 3-2 winst op UVV/Sphynx 1 zijn de heren van Volleer definitief veilig. Dat geldt ook voor de Spiritdames die UVV/Sphynx van het kampioenschap afhield. De dames van VC Heuvelrug sloten de competitie af met 3-0 winst tegen Taurus 7. Voor de heren valt deze week de beslissing. Zij spelen twee wedstrijden die bij winst het kampioenschap opleveren.

Unitas, VC Heuvelrug en Vives geven elkaar geen duimbreed toe in de strijd om de prijzen die aan het einde van de competitie worden verdeeld. Unitas speelde tegen het reeds gedegradeerde Boni 1 een degelijke wedstrijd. Henk Hardeman: ,,Het was veel beter dan vorige week, ook al was de start wat onrustig. Boni profiteerde daarvan en nam een 10-14 voorsprong. Toen we die voorsprong in één servicebeurt naar 14-14 hadden weggewerkt, konden we daarna de set eenvoudig op 25-20 winnend afsluiten.’’ In de tweede set hetzelfde spelbeeld. Nu had Unitas bij 10-10 de tegenstander bijgehaald en kon men zich uitleven met als resultaat 25-19 setwinst. Hardeman, tevreden: ,,Bij Boni was de spirit eruit en wij konden, zoals gebruikelijk bij een 2-0 voorsprong, wissels gaan toepassen. Het werd een trainingspartijtje dat we op ons gemak met 25-11 wisten te winnen.’’ Unitas rest nog één hindernis: de uitwedstrijd bij Kromme Rijn. Voor de stand zie onder VC Heuvelrug.

Spirit

Doordat de concurrentie al puntverlies had geleden, was Spirit voorafgaande aan de wedstrijd tegen lijstaanvoerder UVV/Sphynx al zeker van het behoud van een plaats in de eerste klas. Vrijuit spelend kwam Spirit opnieuw tot heel goed spel. Tegenstander UVV/Sphynx speelde verkrampt volleybal en nadat Spirit de eerste set met duidelijke cijfers had gewonnen (25-19) kende deze tegenstander een opleving die leidde tot 20-25 setwinst. Spirit had daarna geen enkele vorm van medelijden met de Utrechtse dames, die na 25-10 (!) en 25-18 waarschijnlijk het kampioenschap aan zich voorbij moeten laten gaan. Daar had Spirit geen boodschap aan, de overwinning was volkomen verdiend. De heren hadden vrijaf en spelen deze week twee wedstrijden die bepalend zijn voor kampioenschap en/of promotie. Doordat Warande en Bourgondië 2 geen fouten maakten, moet Spirit tenminste twee punten behalen voor promotie en tweemaal winnen voor het kampioenschap.

Volleer

Ook al stond heren 1 op de zesde plaats, helemaal zeker van handhaving in de eerste klas was er nog niet. Daarvoor diende te worden gewonnen van UVV/Sphynx, dat nog grotere zorgen kende en op een rechtstreekse degradatieplaats vertoefde. UVV/Sphynx meende door het oproepen van veel irritatie Volleer uit zijn concentratie te halen en dat lukte, mede omdat de scheidsrechter daar niet tegen optrad, twee sets lang. Volleer toonde zich aanvallend de betere ploeg, maar wist geen afstand te nemen van UVV/Sphynx dat via 20-25 en 22-25 zelfs een 0-2 voorsprong nam. Het moet worden gezegd: de middenaanval van UVV/Sphynx zorgde voor grote problemen in de verdediging van Volleer en ook een sprongservice werd vaak onvoldoende verwerkt. In de derde set bracht Jerrik Figge de ommekeer. Doordat UVV/Sphynx zich steeds meer tot verdedigen werd gedwongen kreeg de aanvalsopbouw moeite om de middenpositie te bereiken en daarvan profiteerde Volleer, dat het initiatief overnam. Bob Hellinga domineerde op het midden, waar ook Marco van Thiel zijn punten blokkerend meepakte. Na 25-19 was UVV/Sphynx rijp voor de sloop. Paul Tollenaar en Jos de Fluiter hanteerden de slopershamer vakkundig en pas bij 24-18, toen Volleer enkele kansen op het laatste setpunt had verspeeld, veerde UVV/Sphynx op. Verder dan 25-22 liet Volleer het niet komen. In de vijfde set maakten de gasten slechts twee punten op eigen service. Erik Smit maakte er alleen al vijf, en dus was de 15-9 en daarmee de 3-2 winst van Volleer meer dan verdiend. Tegenstander VCV 4 kon geen team op de been brengen. ,,Natuurlijk spelen we veel liever om de punten, maar in deze fase van de competitie komt het goed uit als we zonder te spelen twee punten cadeau krijgen,’’ oordeelde coach Hans van Dijk over de twee winstpunten die de dames van Volleer aangereikt kregen. Volleer heeft zaterdag aan een gelijkspel tegen Protos 4 genoeg om te promoveren naar de eerste klas.

VC Heuvelrug

Gemma van Oostrom kon weinig meer vertellen dan dat de dames van VC Heuvelrug de hele wedstrijd zoveel druk op de verdediging van Taurus 7 had uitgeoefend dat de winst meer dan duidelijk in eigen huis bleef. Lange opslagseries van onder meer Meike van Veenendaal en makkelijk gescoorde punten brachten de vernedering van Taurus duidelijk in beeld: 25-8 en 25-10. Pas daarna nam VCH wat gas terug en werd het een echte wedstrijd. ,,Toen moesten we nog oppassen om de derde set niet te verliezen, want omdat we er veel te gemakkelijk over gingen denken konden we Taurus niet op afstand zetten. Bij 21-23 produceerden we vier goede aanvallen op rij en konden we een blamage voorkomen,’’ besloot Gemma van Oostrom. VCH is uitgespeeld en met de vierde plaats meer dan tevreden.

De heren kregen van Livoc de punten cadeau. Hans Bouman: ,,Dat kwam goed uit. Ik ben nog geblesseerd en onze spelverdeler was afwezig.’’ De stand is nu: 1. Unitas, 21-34 (55-14, 3,93); 2. VCH 21-34 (54-21, 2,57); 3. Vives 21-33 (53-23, 2,30); 4. Kromme Rijn 21-28. Vanavond valt de beslissing in de wedstrijden Kromme Rijn-Unitas en Vives-VCH.