Reünie Rijkspolitie Doorn

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Tijdens het afscheid van Joop de Fluiter, april vorig jaar, kwamen enkele collega’s met het idee dat De Fluiter nu tijd genoeg zou krijgen om een reünie voor groep Doorn te organiseren. In 2002 was er al een reünie geweest voor de groep Leersum. De Fluiter: ,,Ik wilde mij hiervoor wel inzetten, maar niet alleen. Na enige tijd ontstond er een groepje van zes, waaronder ikzelf. De anderen zijn André Sterrenburg, Cees Capiteijns, Leo van Asselen, Gerrit Oskam en Anton van der Grift. In september kwamen we bij elkaar om te proberen om de adressen van 120 collega’s te achterhalen, collega’s die van 1970 tot 1993 in de totale groep gewerkt hebben en inmiddels zijn uitgezwermd over het hele land. Geen eenvoudige klus maar het is ons gelukt.”

‘Het verleden wordt weer 29even heden’ LEERSUM/DOORN - Het is 15 jaar geleden dat het Korps Rijkspolitie en daarbij de groep Doorn werd opgeheven. Een goede reden om na al die jaren elkaar weer eens te ontmoeten en onder het genot van een hapje en drankje even bij te praten.

door Marjan van den Dorpe

De groep Doorn bestaat niet alleen uit de post Doorn maar omvat ook de posten in Maarn, Maarsbergen en Leersum. Na enig speurwerk kon men de meeste collega’s traceren. Helaas bleek dat er inmiddels 25 overleden waren. Er werden uitnodigingen gestuurd en 110 aanmeldingen kwamen binnen. De Fluiter: ,,Dit was toch wel een succes. Uiteraard zitten in dat aantal ook de echtgenotes van de collega’s. Toen het zo’n grote groep bleek te worden, gingen we op zoek naar een geschikte locatie en die vonden we in een zaal van landgoed Ginkelduin.”

Reünie

Afgelopen zaterdagmiddag was het dan zover. Vanaf 15.00 uur druppelde iedereen binnen. Het werd een feest der herkenning. Men werd ontvangen met een kopje koffie en een gebakje. Op dit gebakje was het logo van het Korps Rijkspolitie aangebracht. Bij de ingang van de zaal stond een pop gekleed in uniform. Tot 16.00 uur werd een compilatie van alle voorlichtingsfilmpjes uit vervlogen jaren vertoond. Om 16.00 uur nam Joop de Fluiter het woord en heette iedereen van harte welkom. Hierna kon men kijken naar oude foto’s en een dvd, gemaakt door Gerrit Oskam.

In de zaal stonden nog tafels vol boeken en voorwerpen vanaf 1934, zoals verbalen uit 1976, dagrapporten, handboek van het Korps Rijkspolitie en de reserve politie en het leerboek voor de politie uit 1934. Zelfs een helm gedragen door de leden van de Algemene Verkeers Dienst (AVD) uit Driebergen en een schaalmodel van een Porche ontbraken niet. De Fluiter: ,, Ik heb zelfs nog de lichtbak, die bij de post Leersum aan de Rijksstraatweg stond, weten te bemachtigen.”

Buffet

Om ongeveer 17.30 uur was er voor iedereen een koud- en warm buffet. Tussendoor werd de film van Anton Roest vertoond. Hij filmde namelijk altijd de gezamenlijke uitjes van het Korps. Door deze beelden werd het verleden weer even heden. Rond 20.00 uur kwam aan deze zeer geslaagde dag een einde keerde iedereen uiterst tevreden huiswaarts.

advertentie
advertentie