Verder met de liefde

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Het boekje in ingedeeld in elf hoofdstukjes, die min of meer op zichzelf staan en dus ook los van elkaar prettig te lezen zijn.

‘Verder met de liefde’ heet het boekje dat ds. Ruitenberg schreef over het geloof en de liefde. Dat lijkt een veel te breed onderwerp voor zo’n bescheiden boekwerkje: A5 - 74 pagina’s. Dominee Ruitenberg is vooral in Maarn-Maarsbergen geen onbekende, van 1992 tot zijn emeritaat vanaf 1 februari van dit jaar, was hij predikant in die dorpen.

‘Liefde, dat is wat we nodig hebben ook in onze tijd. Dat is waar een schreeuwend tekort aan is. Vaak is liefde niet anders dan gecamoufleerde zelfzucht, iets dat je hoopt te ontvangen van de ander, iets waar je zelf beter van wordt’. Dit zouden we kunnen zien als het opentrappen van een reeds geopende deur. Dit weten we wel, maar leren wij daar ook iets van. Minder zelfzucht zou ons zeker sieren. Ruitenberg geeft voorbeelden van hoe het niet moet, maar geeft ook een handreiking hoe het beter zou kunnen. Want, ‘liefde geven....’ zoals hij schrijft ‘Dat moet je leren’.

Ds. Ruitenberg schreef zijn boekje bepaald niet voor mensen die geen relatie hebben tot een kerkgenootschap. Een zin als ‘Zo wordt ook ons leven en ons samenleven ontwricht als we ons niet houden aan de innerlijke ordening, die God ons openbaarde, dat het leven pas echt tot zijn recht komt als er liefde is’ roept buiten de kerken op tot discussie. Immers, ook niet gelovigen kunnen een harmonieus leven leiden en een nuttige rol vervullen in de samenleving. Ruitenberg vond in zijn hoofdstuk ‘De liefde wordt niet verbitterd’ een mooie vergelijking met een oxidatieproces. Er komt roest op, schrijft hij, het mooie gaat ervan af en dat is volgens de schrijver hetzelfde als het proces van verbittering dat zich langzaam maar zeker in mensen kan nestelen. Dat proces moet je keren, en daar zijn we het zeker helemaal mee eens.

‘Verder met de Liefde’ door Ds. J.J. Ruitenberg. Euro: 7,50.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie