Nut ‘eigen grond’-tegel raadsel

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Vorige week heeft de gemeente tegels aan de straatzijde van de parkeervakken gelegd met de tekst ‘eigen grond’. De tegels liggen in de blauwe parkeerzone die als openbare ruimte in gebruik is.

Blauwe zone onverkort van kracht MAARN - Bezoekers en winkeliers in het centrum van Maarn zijn verrast door de tegels ‘eigen grond’ die geplaatst zijn in de parkeerplaatsen aan de stationszijde van de Tuindorpweg en ook om de hoek richting de tunneltjes.

door Monique José Timmermans

Met name de firma Breur klaagt over gebrek aan parkeermogelijkheden voor eigen medewerkers en klanten van het makelaarskantoor. Ontvangen parkeerbekeuringen zijn daar in het verkeerde keelgat geschoten, zeker omdat de grond vanaf de gevel van de winkels tot aan halverwege de parkeerplaatsen kadastraal behoort tot de winkels met bovengelegen woonhuizen (dit met uitzondering van de hoek waar nu bakkerij Van de Pol is gevestigd). ,,Het is mijn grond, al zou ik hier bij wijze van spreke een slatuin willen aanleggen,”, aldus de makelaar, die inmiddels een parkeervergunning heeft.

Langparkeren

Al sinds enige tijd is het parkeergedrag in het centrum een doorn in het oog van de bewoners en winkeliers ter plaatse. Veel langparkeerders die met de trein vertrekken, parkeren hun auto in de vakken voor de winkeldeuren.

Voor de politie reden om weer regelmatig streng te controleren op langparkeerders in de blauwe zone. De laatste tijd zijn al circa 30 parkeerbonnen uitgeschreven.

Deze bonnenregen staat echter los van de tegels met de tekst ‘eigen grond’ die nu aan de straatkant van de parkeervakken zijn geplaatst. ,,Eigen grond of niet, de parkeervakken zijn in gebruik als openbare ruimte en auto’s die daar geparkeerd staan, moeten zich houden aan de geldende verkeersregels. In dit geval de blauwe schijf.”, lichten wijkagenten Frans Schouten en Marco Minjon toe.

Die parkeerbonnen maken meer indruk bij de bezoekers dan de tegels: ,,In de winkel wordt er bijvoorbeeld niet over gesproken waarom die dingen er liggen. Ik hoor er niemand over”, aldus Alie van Ginkel van de slagerij. Ook voor de bloemist blijft het nut een raadsel. Hij maakt gebruik van eigen parkeerplaatsen naast de tunneltjes voor het laden en lossen van de bloemen en planten.

Wijkeregisseur

Verduidelijking van de wettelijke eigendomssituatie is volgens de gemeentelijke wijkregisseur Philip Broertjes de reden dat de tegels door de gemeente geplaatst zijn. ,,Dit soort situaties kom je ook in andere gemeenten tegen. De afbakening van eigen grond zorgt er voor dat iedereen weet waar hij aan toe is. Ook bijvoorbeeld bedrijven die kabels en leidingen moeten leggen, zij kunnen toestemming vragen aan de eigenaar”. Wel geeft Broertjes aan dat eigenlijk kleinere tegels gebruikt hadden moeten worden en dat ze op de verkeerde plaats liggen.

Zo lijkt het of de tegels niets met de onvrede over het parkeergedrag te maken hebben, gezien de ophef hierover moeilijk te geloven.

advertentie
advertentie