Vrolijke opera Kippetje Tok

10 april 2008 om 00:00 Nieuws

Een eenvoudig decor en rekwisieten moesten de fantasie van het jonge publiek stimuleren. Zo deed een hoge keukentrap dienst als kippenhok, kerktoren, tractor en ooievaarsnest.

Met z’n allen genieten van muzikaal theater DOORN - De uitgave van de eerste Gouden Boekjes door uitgeverij De Bezige Bij zijn door vele generaties kinderen stuk gelezen. Eén van deze boekjes, Kippetje Tok’ is door Theater Vandenbulck uit Den Bosch bewerkt tot een vrolijke kinderopera. Zondagmiddag werd de opera in het auditorium van het Cultuurhuis opgevoerd in een combinatie van theater en opera. De toegankelijkheid van het verhaal stond voorop.

door Bertie Stierhout

Twee acteurs speelden boer en boerin en ook de haan en Kippetje Tok, waar het hele verhaal om draaide. Al zingend werden de eend, de gans, de koe, de kat en het varken met minimale middelen uitgebeeld waarbij adequate begeleiding op de vleugel het wisselende en vaak knappe spel van de acteurs gestalte gaf. De gebrachte muziek was een mengeling van klassieke en lichte muziek. Er waren 150 kaarten verkocht en de aanwezige kinderen, dikwijls gezeten op de schoot van de ouders of vooraan liggend op de grond, leefden mee met het verhaal waarbij Kippetje Tok tevergeefs een beroep doet op haar dierenvrienden haar te helpen bij het zaaien van het graan. Zij moet dus alles zelf doen en als de lente en de zomer voorbij zijn moet zij in de herfst ook zelf het graan oogsten. Er wordt brood gebakken en nu wil iedereen wel komen om het op te eten. Maar Kippetje Tok neemt de dieren tuk want dat doet zij samen met de haan, met een lekker eitje erbij en daarna samen op stok. Een leuke voorstelling die met iets meer interactie met de kinderen nog meer succes zou oogsten.

advertentie
advertentie