Informatiebord veroorzaakt overlast in wijk

10 april 2008 om 00:00 Nieuws

Zeker in Maarn is het belangrijk de koers aan de rand van het dorp te bepalen: ligt de bestemming ten noorden of zuiden van de rijksweg A12? De wat ongewone plaatsing van het infobord in Maarn is zeker de bewoners uit de directe omgeving een doorn in het oog.

MAARN - Over het algemeen staan informatieborden met plattegrond van een stad of dorp daar waar de bebouwde kom begint. In Maarn staat het bord echter halverwege de toegangsweg Het Poortse Bos. En dat leidt volgens de omwonenden tot levensgevaarlijke situaties.

door Monique José Timmermans

,,Vrachtwagenchauffeurs stoppen met grote vrachtwagencombinaties bij het bord om vervolgens tot de conclusie te komen dat ze aan de andere kant van de snelweg moeten zijn. Keren lijkt dan de enige mogelijkheid. De tunneltjes in het centrum zijn immers te laag voor dergelijke voertuigen, maar keren in de bocht van de vrij smalle weg met veel verkeer is geen reële optie. En toch gebeurt het, levensgevaarlijk!!”, aldus Annette van der Houwen die het woord voert mede namens de andere omwonenden van het bord.

Navigatiesystemen zoals de bekende TomTom maken infoborden eigenlijk overbodig. Echter, navraag bij een transportondernemer leert dat navigatiesystemen geen gemeengoed zijn in vrachtwagens. Ze zitten met name bij grote vrachtwagens niet standaard ingebouwd.

Toeristen

Ook voor toeristen is het zoeken. Komend vanaf de afrit van de snelweg, is er geen bord te zien. Op de fiets door de Heuvelrug? Een fietsroutebord staat op de ventweg tegenover de kerk, een informatiebord van Maarn niet. ,,Als de toerist het bord eenmaal gevonden heeft, blijkt de informatie niet volledig. Veel campings staan er niet op vermeld, buurtbewoners aanspreken - zelfs aanbellen - is geen uitzondering”, aldus Gré Dijkstra die mensen regelmatig de goede weg wijst.

Naast overlast roept het bord bij de bewoners van de omliggende straten een gevoel van onveiligheid op. Een van veel kanten gehoorde klacht is dat het bord gebruikt wordt als ‘dekmantel’ om onopvallend de buurt in de gaten te kunnen houden. Deze wijk wordt vanwege het rustige karakter en de ideale aftocht naar de A12, regelmatig geplaagd door inbraken en autodiefstallen.

advertentie
advertentie