Unitas simpel langs mat Volleer

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

Dames van VCH haken af in strijd om eerste plaats HEUVELRUG - De volleyballers van Unitas en VC Heuvelrug maakten in de strijd om de titel geen fout. De Doornaars versloegen Volleer 2 in een matte derby met 0-3, VCH stuurde Werkhoven naar huis met 3-0. De dames van VCH verloren van Protos 6 (1-3). Volleer speelden met wisselend succes tegen Limes. De heren verloren met 2-3 en de dames wonnen met 3-0. Spirit dames bleef puntloos tegen VCV 3 (4-0), maar de heren maakten tegen VollinGo 4 met 1-3 duidelijk dat de titel niet ver weg meer is.

Het was niet de derby waarop was gerekend. Vanaf het begin was Volleer 2 een matte ploeg die, als veilige middenmoter die niet hoger meer kan eindigen, weinig tegenstand bood. Unitas was slimmer, knokte als het nodig was voor de punten en met name de sterke buitenaanvallers stonden aan de basis voor de winst. Unitas begon al meteen met een 0-6 voorsprong. Henk Hardeman: ,,Ik denk dat we daarmee in feite al de wedstrijd hadden bepaald. Volleer moest in de achtervolging en slaagde er niet in dichterbij te komen (18-25). En ook in de tweede set was onze druk zo groot dat Volleer wel fouten moest maken (15-25).’’ Daarna pasten zowel Unitas als Volleer enkele wissels toe en leek dat in het voordeel van Volleer uit te pakken. Maar Gerben Hummel bleef onverstoorbaar scoren op de diagonaal waardoor het uiteindelijk 20-25 voor Unitas werd.

Spirit

De dames van Spirit hadden het tegen VCV zwaar. De veel hoger geklasseerde Veenendaalse ploeg bood in de eerste set weinig kansen voor Spirit (25-18), maar daarna vocht Spirit zich in de wedstrijd. In de wetenschap dat elke set een punt oplevert die de ploeg verder van de gevaarlijke zone brengt, slaagde Spirit erin om heel dichtbij te blijven. Het leverde echter niets op want de tweede en derde set gingen met 25-23 en 27-25 verloren, waarna VCV met 25-11 orde op zaken stelde.

De heren hebben tegen VollinGo 4 duidelijk gemaakt dat het kampioenschap nabij is. Hoewel er een set werd verloren was de macht waarmee in de andere sets VollinGo aan de kant werd gezet ruim voldoende om met vertrouwen de confrontatie met de laatste concurrent Bourgondië 2 aan te gaan. Misschien ook wel waren de gedachten van Spirit al bij die wedstrijd aanstaande zaterdag in sporthal Steinheim in Doorn. Bij winst is Spirit kampioen en promoveert de ploeg naar de eerste klas. Zelfs bij verlies blijft Spirit de lijstaanvoerder, maar zullen de laatste twee wedstrijden gewonnen moeten worden.

Volleer

Het herenteam van Volleer kwam pas laat op gang tegen de nummer twee van de ranglijst Limes. Pas bij 17-10 wisten de aanvallers op aangeven van spelverdeler Kees Hellinga de verdediging van Limes te passeren, maar daarna was het weer Limes dat de lakens uitdeelde: 25-19. In de tweede set verving Erik Smit Kees Hellinga, hij begon met een opslagserie naar 6-0 en dat gaf rust en zelfvertrouwen bij Volleer. Hoewel de voorsprong steeds kleiner werd bleef juist genoeg marge over voor de 25-23 setwinst. Limes opende de derde set fanatiek en bouwde aan een 13-17 voorsprong. Daarna kroop Volleer steeds dichterbij en vanaf 19-19 kende Paul Tollenaar een sterke fase die eindigde op 25-20. Een spannende vierde set besloot Volleer op 24-23 met een smash op de lijn, maar de scheidsrechter zag het anders. Limes pakte daarna de set met 26-28 en besloot de wedstrijd winnend na 11-15 in de vijfde set.

De dames waren veel beter dan Limes 2, maar hadden heel veel moeite om dat ook in de score tot uitdrukking te brengen. In de eerste set moest eerst een 2-6 achterstand worden weggewerkt met een opslagserie van Suzanne Veldman, waarna Limes bij 20-23 alsnog de set leek te pakken. Juist op tijd maakten de aanvalsters de punten om de set toch met 27-25 te winnen. Volleer begon de tweede set agressief. Bij een 16-8 voorsprong leek de set gespeeld, maar Limes rommelde het gat bijna dicht en opnieuw was de winst voor Volleer met het kleinste verschil: 26-24. In de derde set maakte Volleer korte metten met de Vleutense ploeg. Vanaf 19-12 gaf Limes het op en reeg de fouten aaneen, met als gevolg 25-16 setwinst.

VC Heuvelrug

,,Werkhoven thuis en Werkhoven uit is een wereld van verschil,’’ wist Hans Bouman. Dat klopte ook nu weer, want na de 2-2 in Werkhoven kreeg VCH nu weinig tegenstand van de gasten. ,,Toch keken we meteen tegen een 0-6 achterstand aan en dat was een vreemde gewaarwording.’’ Toen VCH een tempo hoger schakelde en met goed volleybal doorstoomde naar 18-13 was de set gespeeld (25-18). Met Aad Gortemöller in de ploeg gaf VCH daarna niets meer weg. Bouman: ,,We maakten weliswaar een aantal onnodige fouten, maar Werkhoven kon daar niet van profiteren en zo houden we de koppositie voorlopig nog in eigen handen.’’ Via 25-13 en 25-18 was de wedstrijd snel gespeeld.

De dames hebben de strijd om het kampioenschap lang volgehouden. Maar zaterdag ging het tegen Protos 6, één van de vier andere kandidaten, toch mis. Na een boeiende wedstrijd gingen de Utrechtse studenten met de 1-3 winst aan de haal. VCH en Protos gaven elkaar niets toe en aan het eind van de set bleek Protos de sterkste zenuwen te hebben (24-26). Dit verlies kwam hard aan en Protos profiteerde meteen van de terugval die dat tot gevolg had. (19-25). Toen had VCH de ploeg weer op orde en men wist het spel in de derde set te dicteren met als gevolg ruime setwinst (25-18). In een zinderende slotset leek VCH het gelijkspel alsnog te bereiken. Maar Protos stak daar een stokje voor door de set met 25-27 te winnen. VCH ging strijdend ten onder in een boeiend gevecht.