Boet en onzegging

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN/EDE – Omdat hij in Doorn een voetgangster aanreed, moest een 34-jarige inwoner van Ede zich voor de Utrechtse rechtbank verantwoorden. De officier van justitie eiste 750 euro boete en vier maanden voorwaardelijke rijontzegging tegen hem.

Op 3 april vorig jaar reed de Edenaar zoals gebruikelijk via Doorn naar huis vanaf zijn werk in de Betuwe. Hij stopte voor een verkeerslicht op de Amersfoortseweg, en sloeg, toen dit mocht, linksaf de Dorpsstraat in. Naar zijn zeggen had hij geen moment de bejaarde dame gezien, die bezig was via de zebra de Dorpsstraat over te steken. Hij schepte de voetgangster met zijn auto. De vrouw moest naar het ziekenhuis worden vervoerd. Zij bleek onder meer haar heup op vier plaatsen te hebben gebroken. De Edenaar vertelde de rechtbank woensdag dat hij nu nog steeds niet weet hoe het kwam dat hij de vrouw over het hoofd zag.

Naar eigen zeggen wist hij niet dat het voetgangerslicht tegelijk met het verkeerslicht voor afslaand verkeer op groen stond, ook al kende hij de route goed. Volgens een ooggetuige had de man haast, omdat hij voor een andere auto langs naar links wilde afslaan.

Maar een agent, die toevallig achter de Edenaar voor het stoplicht stond te wachten, stelde woensdag dat hij zich niet kon herinneren hoe de verdachte optrok. Volgens officier van justitie M. van Leent wees dat er op dat de Edenaar gewoon was weggereden. “Als dat aanmerkelijk hard of onvoorzichtig was, was dat de agent vast wel bijgebleven”, stelde hij. Van Leent wees op de ernstige gevolgen die het ongeval voor het bejaarde slachtoffer had. Ondanks langdurig verblijf in het ziekenhuis en een revalidatiecentrum, had zij dusdanig ernstig blijvend letsel opgelopen dat zij niet meer zelfstandig kan wonen.

Maar bij zijn eis woog hij ook mee dat hij vond dat de man weliswaar een “stomme verkeersfout” had gemaakt, maar dat het ongeluk hem niet in juridische zin viel te verwijten. “Hier was geen sprake van roekeloosheid of aanmerkelijke onoplettendheid”, aldus de officier.

Bovendien hield de officier rekening met het blanco strafblad van de Edenaar en het feit dat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk. De rechtbank doet uitspraak op 9 april.

advertentie
advertentie