Jongeren in gesprek met gemeente

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

Na de opening en een woord van welkom door wethouder Elisabeth van Oostrum die samen met Rene van Hove van het jongerenplatform PITT de dagvoorzitters waren konden de discussies beginnen. Van Hove benadrukte het belang van deze bijeenkomst, hoe betrekken we de jongeren bij een bepaald thema . Pitt overlegt met de jongeren en praat dit dan door met de gemeente. Ook is PITT nog op zoek naar jongeren die actief op dit gebied willen zijn.

Veel jongeren aanwezig op jeugdconferentie DOORN - De Gemeente Utrechtse Heuvelrug had vorige week een jeugdconferentie in het Revius Lyceum georganiseerd waar jongeren tussen de twaalf en achttien waren uitgenodigd om gezamnelijk in discussie te gaan over een aantal onderwerpen zoals vrije tijd, veiligheid en gezondheid. In totaal waren er circa zestig jongeren die actief deelnamen aan ronde tafelgesprekken.

door Rob Verbraak

Over het onderwerp vrije tijd waren veel gehoorde opmerkingen van de aanwezige jongeren, ,,er is niets voor ons te doen op straat, te weinig ontmoetingsplaatsen en er werd de vraag gesteld waarom er geen coffeeshop is in de gemeente?”

Over het onderwerp veiligheid waren veel gehoorde opmerkingen, ,,meer voetbalmogelijkheden door aanleg van trapvelden of gebruik van sporthal, voetbal op straat is te gevaarlijk door het vele verkeer.”

De meeste discussie was over het onderwerp gezondheid. ,,Een loket voor al je problemen, waar we terecht kunnen met vragen over alcohol, drugs en sexualiteit. Jongeren worden steeds dikker en zouden minder moeten drinken maar meer bewegen. Waarom geen korting op de contributie van sportverenigingen voor jongeren waardoor er vanzelf meer jongeren gaan sporten? De meeste informatie krijgen we via het jongerenwerk waarom is er dit niet mogelijk via het internet of via het uitdelen van flyers. Op deze manier kunnen jongeren ook op de hoogte gebracht worden van activiteiten die in de gemeente plaats vinden.”

Na deze boeiende discussies was het de tijd voor een stuk ontspanning. Eerst was er een optreden van John Farnworth, Europees en Wereldkampioen Freestyle Hooghouden uit Engeland van de Braziliaanse voetbalschool. Na dit optreden konden de jongeren zelf actief deelnemen aan twee clinics. Er kon gekozen worden uit een clinic van de Braziliaanse voetbalschool waar aan de hand van een professionele trainer een techniektraining kon worden gevolgd of een hockey clinic gegeven door Panasj, waar basisvaardigheden, nieuwe technieken en passeerbewegingen centraal stonden.

Na afloop van het sportieve gedeelte was er een gezamenlijke maaltijd en kon er uitgebreid nagepraat worden. Aan de reacties van de jongeren te horen was men blij met het initiatief van de gemeente om deze bijeenkomst te organiseren. De aanwezige jongeren hopen dat de gemeente wat gaat doen met de opmerkingen, suggesties en vragen die er door deze middag naar voren zijn gebracht.

advertentie
advertentie