Filmhuis viert eerste lustrum in Stallerij

27 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Bos: ,,Met negen vrijwilligers zijn we in staat om iedere drie weken een aantrekkelijke film te vertonen. We doen dit sinds drie jaar samen met Leersum. We draaien de ene keer in de Binder in Leersum en de keer erop in de Stallerij van restaurant Den Rooden Leeuw. We merken ook dat er steeds meer mensen uit de regio naar de films komen kijken.”

AMERONGEN - Deze maand is het precies vijf jaar geleden dat het filmhuis ,als activiteit van de Stichting Kunst in Amerongen zijn eerste film vertoonde. Mede bestuurslid Moniek Bos vertelt over dit succesvolle initiatief.

door Henk ten Hoeve

Behalve de drie-wekelijkse filmvoorstellingen worden de organisatoren van het filmhuis vaak gevraagd om medewerking te verlenen aan andere evenementen. Er worden in samenwerking met de bibliotheek kindervoorstellingen verzorgd. In mei zal er in Leersum een openlucht voorstelling worden gegeven, een samenwerkingsproject met het Bosbad.

De negen man sterke werkgroep die voor het brede aanbod van films zorgt is onderverdeeld in een technische dienst, een groep die de programmering verzorgt en een groep die voor het drukwerk en de public relations zorgt. De drie groepen werken goed samen. Bos: ,,We richten ons op alle leeftijden en vertonen veel Art House films. Het gevarieerde aanbod bestaat uit Spaanse , Franse en Engelse films, Thrillers, Romantische films en documentaires.” Het is leuk om te zien dat bij een aantal films spontaan mensen zich aan zo’n film verbinden omdat zij bij de film bepaalde associaties hebben. Vaak vertellen zij daar iets over of nemen op de film betrekking hebbende traktaties mee. Ieder voorstelling wordt vooraf gegaan door een korte toelichting van de spreekstalmeester Theo Witkamp. ,,Dit wordt door de bezoekers altijd erg op prijs gesteld.” ,,Natuurlijk vieren we ons lustrum op de plaats waar het allemaal is begonnen. In De stallerij in Amerongen werd onze eerste film, Amélie nog gedraaid met een 8 mm camera. Tegenwoordig werken we met DVD’s die we met behulp van een beamer projecteren.” Op de lustrum avond afgelopen woensdag kregen bezoekers een originele tractatie. Onlangs is de veertigste nieuwsbrief van het filmhuis verschenen. Momenteel ontvangen al 278 mensen de nieuwsbrief en dat aantal is nog steeds groeiende.

advertentie
advertentie