Mieke Vestdijk zeventig jaar

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

,,Nog elke dag ben ik bezig met het herspellen van de vele werken die Simon gemaakt heeft. Mensen vragen me regelmatig wanneer ik daar nu mee stop. Mijn antwoord is telkens hetzelfde. Ik stop niet, ik doe het met veel plezier” vertelt Mieke. Vanaf 1943 kwam Mieke al regelmatig in Doorn waar zij Simon leerde kennen omdat deze tegenover haar oma en tante woonde op de Parklaan. In 1965, na het overlijden van Simons eerste echtgenoot Ans zijn zij getrouwd in het oude gemeentehuis in Doorn door burgemeester ter Haar en gaan wonen in de Torenlaan. In 1970 werd Simon ziek en in 1971 overleed hij aan de ziekte van Kahler. Na het overlijden van Simon is Mieke in 1975 een studie rechten begonnen en gepromoveerd. In 1992 is Mieke begonnen met het heruitgeven van werken van Simon. Al het werk gebeurt op de grote zolder waar nog steeds de werktafel, de stoel en het vloeiblad staan waar Simon ooit achter werkte, de typemachine staat in het Letterkundig museum in Den Haag. Eerst wordt een roman of gedicht herspeld, dit houd in dat woorden als mensch en groote vervangen worden door mens en groot. Tekst en inhoud blijven ongewijzigd. Het herspelde werk wordt uitgeprint, er wordt een kaft ontworpen en het boek wordt ingenaaid. Om van een herspeld boek tien exemplaren te maken kost ongeveer veertien dagen.

Elke dag bezig met het werk van Simon DOORN - Mieke Vestdijk de weduwe van een van Nederlands grootste schrijvers hoopt komende maandag 24 maart haar zeventigste verjaardag te vieren in hetzelfde jaar waarin Simon honderd en tien geworden zou zijn. Toen Simon in 1971 overleed na een huwelijk met Mieke van zes jaar bleef Mieke alleen achter met hun twee kleine kinderen die toen twee en vier jaar waren.

door Rob Verbraak

,,Momenteel ben ik bezig om het boek Toekomst en Religie wat Simon heeft geschreven in 1943 deels tijdens zijn gedwongen gevangenschap in Sint Michielsgestel te herspellen. De eerste uitgave van deze roman was in 1947 dit heeft zolang geduurd vanwege de papierschaarste na de oorlog” vertelt Mieke. Tot nu toe heeft Mieke op deze manier vijftig werken van Simon bewerkt maar er is nog genoeg te doen, Simon heeft in totaal 52 romans, 3000 gedichten, 10 bundels over muziek en 20 bundels met kritische proza geschreven. ,,Ik doe al dit werk liever zelf en laat het niet door een uitgever doen omdat ik er alle tijd en aandacht aan kan besteden en ik voor de toekomst een goede uitgave wil hebben. Een uitgever past vaak het werk aan en ik wil het origineel houden met dezelfde lange zinnen als die Simon gebruikte” vervolgt Mieke. Alle informatie is te vinden op www.svestdijk.nl. Dick de zoon van Simon en Mieke is webmaster en de site wordt steeds actueel gehouden. Een aantal van de herspelde boeken, zoals De Zwarte Ruiter en Vliegende Hollander zijn behalve op internet ook verkrijgbaar bij boekhandel Binkhorst op de Kampweg in Doorn. ,,Het stemde me vrolijk om te zien dat bij de opening van de Cantina in Het Cultuurhuis ook aan Simon is gedacht en er een aantal prachtige regels uit een van zijn gedichten op de muur zijn aangebracht” besluit Mieke.

advertentie
advertentie