Regioteams laten steken vallen

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

Eerste verlies heren VCH sinds 26 oktober HEUVELRUG - Met het naderen van het einde van de volleybalcompetitie wordt de spanning voor de heuvelrugteams groter en laten zij steken vallen. VC Heuvelrug zag de concurrentie naderen door verlies bij Kromme Rijn (3-0). De dames verloren van concurrent Bourgondië 3 (3-1). Unitas ... tegen OKV 3 van .. (0-0). Bij Volleer boekten de dames ook al verlies tegen DVC 3 (0-3), maar de heren verrasten tegen Tovo 1 met winst (3-2). Spirit (h) had weinig moeite met OKV 1 (3-1) en de dames van Spirit pakte tegen Majella 1 twee nuttige punten na 2-3 verlies.

Unitas had de kater van het verlies van vorige week nog niet helemaal verwerkt, maar OKV bleek een tegenstander om het oude ritme weer op te pakken. Henk Hardeman: ,,Doordat de scheidsrechter te laat aankwam was het moeilijk om vanaf het begin geconcentreerd te spelen en OKV kon daardoor tot 18-18 bijblijven. Ik serveerder daarna door naar 24-18 en op de laatste service van OKV scoorden wij 25-19.’’ Met die set in de knip sloeg Unitas in de tweede set een gat van zes punten dat OKV niet meer kon dichten. ,,We speelden bij vlagen op het oude niveau (25-17) en konden in de derde set wisselen op de diagonaal en op de buitenaanval. Dat gaf wel enige misverstanden waardoor OKV in het spoor kon blijven.’’ Het was wel spannend, maar Unitas kwam niet echt in gevaar en won de set met 27-25. Door het verlies van VCH is Unitas weer volop in de race om het kampioenschap, maar er is met Kromme Rijn een concurrent bijgekomen. Stand: 1. VCH 18-29; 2. Unitas 18-28; 3. Vives 18-27 en 4. Kromme Rijn 18-26.

Spirit

Majella, de tegenstander van de dames van Spirit, staat royaal boven de Driebergsen, maar Spirit ging furieus van start en waste de bezoeksters met 25-15 in de eerste set de oren. Daarna volgde een spannende set die op 30-28 werd afgesloten. Het had Spirit veel kracht gekost en men moest noodgedwongen gas terugnemen. Majella profiteerde enigszins gelukkig met 24-26, waarna deze tegenstander in staat bleek de wedstrijd naar zich toe te trekken: 16-25 en 11-15. Spirit was twee belangrijke competitiepunten rijker.

De waarschuwing van trainer Martien Prins voor tegenstander OKV 1 bleek in de eerste set helemaal correct. Spirit startte matig en OKV pakte de set (22-25). Maar toen haalde Spirit drie sets lang alles uit de kast en werden de bezoekers vernederd met de alleszeggende cijfers 25-15, 25-11 en 25-15. Prins had met: ,,Heren, de vierde set moeten we winnen, ik herhaal: moeten! En houd de service moeilijk,’’ op scherp gezet. In deze vorm spelend kan Spirit het kampioenschap nauwelijks ontgaan. Concurrent Bourgondië 2 volgt op drie punten en er zijn nog vier wedstrijden te gaan.

Volleer

Hoewel de dames van Volleer sterk aan de wedstrijd tegen DVC 3 begonnen, liep het toch uit op een deceptie. Na 12-7 in de eerste set verstarde de ploeg en kon Volleer geen moment de hoge positie op de ranglijst waarmaken. Van 15-15 tot 23-23 ging het nog wel gelijkop. Toen Volleer op 24-23 het enige setpoint miste, maakte DVC het af op 26-28. Nog even leek Volleer zich te herstellen toen in de tweede set een 8-3 voorsprong werd genomen. Daarna kwamen de aanvallen niet meer door en kon DVC de wedstrijd dicteren. Volleer restte nog één ding: hard werken, Dat deed de ploeg dan ook, maar zonder het gewenste resultaat. Via 21-25 en 18-25 gingen de punten naar DVC.

De heren kregen Tovo op bezoek. Al eerder bleek dat Volleer tegen hoger geklasseerde ploegen zijn beste spel laat zien. Aanvankelijk had Volleer nog moeite met de aanvalsopbouw en de sterke verdediging van Tovo (19-25), maar in de tweede set waren de blokkeerders Marco van Thiel en Bob Hellinga de baas: 25-17. Aan het einde van de derde set was Tovo nog te sterk voor Volleer (19-25), maar daarna heersten de Leersumers. Met speels gemak werd de nummer drie van de ranglijst weggezet door vooral ongrijpbaar aanvalsspel, gevoed door spelverdeler Erik Smit (25-14). Hij zette ook 5-0 in de vijfde set op het scorebord en dat gaf Volleer niet meer uit handen, ook al kwam Tovo nog wel éénmaal langszij op 12-12. Met 15-13 werden drie fraaie punten aan het totaal toegevoegd.

VC Heuvelrug

Na een ongeslagen reeks van 13(!) wedstrijden verloren de heren van VC Heuvelrug voor het eerst sinds 26 oktober van Kromme Rijn. VCH speelde dit keer met Aad Gortemöller op de diagonaal om een goed blok tegenover de aanval van Kromme Rijn te zetten. Aanvankelijk had dat resultaat, maar na 11-16 was Kromme Rijn de baas over een inspiratieloos spelend VCH (25-22). Hans Bouman: ,,In de tweede set was Bart de Geus de enige constante factor, maar hij kon het in zijn eentje niet klaren. Wissels hielpen niet en 25-19 was het resultaat.’’ In de derde set leek het beter te gaan, maar ook die ging met 25-22 verloren. Het ziet er naar uit dat de prijzen op donderdag 17 april worden verdeeld. Dan speelt Unitas bij Kromme Rijn en VCH bij Vives. ,,Maar zelfs als het op een domper uitdraait, hebben we een goed seizoen achter de rug,’’ meende Hans Bouman.

In de poule van de dames is het spannend. Twee van de kanshebbers stonden in Wijk bij Duurstede tegenover elkaar: Bourgondië 3 en VCH. Gemma van Oostrom: ,,Ze hebben een jonge, sterke ploeg. Omdat we thuis hadden gewonnen en hen ook al uit de beker hadden gewipt, wilden ze best wel een keer revanche nemen.’’ Zo werd het een mooie wedstrijd, waarin Bourgondië via 25-19 en 25-23 een geruststellende voorsprong wist te nemen. Gemma van Oostrom: ,,Dat lieten we niet op ons zitten en in de derde set slaagden we erin de rollen om te draaien. Het klopte weer allemaal en de 19-25 gaf ons de hoop op een gelijkspel.’’ Maar zover liet Bourgondië het niet komen, want de vierde set hield men in handen met 25-21.