Lentekriebels op school

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - De lente loert weer om de hoek. Vogels komen terug van hun verre reis en tjilpen het mooiste lied om de gunst van het vrouwtje. Verliefd zijn moet iets bijzonders zijn. Televisie en internet geven hier vaak een vertekend beeld van. Daarom is het goed als hier de juiste informatie tegenover gezet wordt. Dat gebeurt tijdens ‘De week van de Lentekriebels’. Een landelijke actie van het NIGZ, waaraan ruim 250 basisscholen meedoen. De GGD Midden-Nederland organiseert deze week voor regio Midden-Nederland. Negentien basisscholen in deze regio doen mee en besteden van 17 tot 22 maart in alle groepen extra aandacht aan relaties en seksualiteit.

Aandacht voor relaties en seksualiteit in het basisonderwijs is belangrijk. Edith Kuiper, projectleider Lentekriebels van de GGD Midden-Nederland,: “Kinderen worden via media als televisie en internet steeds vaker geconfronteerd met seks. Deze beelden zijn vaak eenzijdig, rolbevestigend en weinig gevoelsmatig. Daarom is het goed als we thuis en op school de juiste informatie er tegenover zetten. Ook is het belangrijk dat er aandacht is voor normen en waarden rondom relaties en seksualiteit. Kinderen leren hierdoor respect voor zichzelf en de ander te hebben. Kinderen leren vaardigheden die ze nodig hebben in het omgaan met elkaar. Op latere leeftijd zijn ze dan beter in staat keuzes te maken bij het aangaan van (seksuele) relaties.”

Negentien scholen uit: Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt, Zeist, Bunnik, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Woerden en de Ronde Venen doen mee. Al deze scholen gaan zelf aan de slag met een lesmap “Relaties & Seksualiteit” voor groep 1 t/m 8. Daarnaast zijn er ook poppenkastvoorstellingen, ouderavonden en een optreden van de theatergroep DNL voor de groepen 7 en 8. Tijdens deze theatrale workshop legt de theatergroep uit dat zelfvertrouwen de basis is voor goede liefde. Met Valentino als presentator, geassisteerd door zijn amourettes, doen zij voor hoe je geweldig goed wordt in de liefde door ‘in jezelf te geloven’. Ze spelen de bekende balkonscène van Julia met dit keer een onzekere, klungelige Romeo. Dit verhaal zou wel eens heel anders kunnen aflopen…

De Week van de Lentekriebels is een landelijke actie, die jaarlijks terugkeert voor alle basisscholen in Nederland. Deze week wordt georganiseerd door het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ in samenwerking met de GGD Midden-Nederland en de basisscholen.

Meer informatie: HYPERLINK "

advertentie
advertentie