Eeuwfeest constructiebedrijf P.C. Jansen

13 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Eén van de eersten was Bloemenkoningin Chantal Goes, die over vier weken afstand doet van haar titel. ,,Het is waarschijnlijk mijn laatste officiële optreden,’’ verwachtte zij. Verder waren er de wethouders Pamboer en Van der Burg als vertegenwoordigers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het komt niet zo vaak meer voor in de huidige tijd dat een familiebedrijf - in dit geval zelfs een éénmansbedrijf een eeuwfeest kan vieren. Schaalvergroting en stijgende bedrijfskosten nopen vaak tot fusies en zelfs sluitingen. Maar het constructiebedrijf van Peter Jansen is nog kerngezond.

LEERSUM - Het was de Leersumers niet ontgaan dat constructiebedrijf P.C. Jansen aan de Boerenbuurt zijn honderdjarig bestaan zou vieren. Tijdens de feestelijkheden die ter gelegenheid van dat heuglijk feit werden georganiseerd moesten Peter en Carien Jansen de handen schudden en cadeaus in ontvangst nemen van een niet aflatende rij belangstellenden.

door Jan Meijer

Peter Jansen: ,,Mijn opa kwam rond 1900 naar Amerongen. Hij maakte kennis met Cornelia van Ree, die in het pand aan de Boerenbuurt woonde, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd. Hij trouwde er in en begon in 1908 een wagenmakerij. Het gezin Jansen-van Ree kreeg vier dochters en als nakomertje een zoon, mijn vader.’’ Het was voor Peter Jansen dan ook heel bijzonder dat zijn tante Ger Blankestijn - inmiddels 92 jaar oud - zaterdag haar felicitaties kwam brengen. ,,Opa heeft nog heel lang doorgewerkt. In 1962, hij was toen 84, stopte hij. Hij overleed in 1975 bijna 99 jaar oud. Mijn vader - wat zijn ogen zagen, konden zijn handen maken - nam op 1 juli 1949 het bedrijf over. Zijn grootste succes was het maken van gesloten ‘doorloopwagens’ voor het melken van koeien. Mijn vader overleed op 18 april 1991.’’

Vanaf 24 oktober 1984 zwaait de huidige P.C. Jansen de scepter aan de Boerenbuurt waar zijn opa honderd jaar eerder begon. ,,Niet meer als wagenmaker, maar als carrosseriebouw- en constructiebedrijf. Ik produceer vrijwel altijd maatwerk.’’ Jansen is betrokken bij de Ondernemersvereniging, het vuurwerk, de Zomerkrant en niet te vergeten het Comité dat de Muziekkoepel realiseerde. En dus was het niet zo vreemd dat er honderden gasten waren om Jansen te feliciteren.

advertentie
advertentie