Laatste expositie Winters

13 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Met het Delftse TH-diploma bouwkundig architect op zak was Winters 25 jaar actief in de uitvoerende bouw. Vanaf 1974 legt hij zich toe op het schilderen, met name in gouache en in huisverf. De kunstenaar heeft prachtige kleurrijke stillevens van landschappen, bloemen, maar ook portretten en gebouwen vervaardigd. Hij gebruikt bij voorkeur felle kleuren. Zelf schat hij zijn totale productie op ongeveer 1000 werken, waarvan de helft niet meer in zijn bezit is. Bijna veertig jaar was de kunstenaar actief in het sociale leven van Leersum. Naast bestuurslid van de Stichting Bosbad en Muzemiks, en politiek actief in de VVD, de Welzijnsraad, nam hij ook deel aan actiegroepen. “Als vanzelf kwam daaruit voort het initiatief tot oprichting van een kunstcentrum in Leersum, dat vorm kreeg in de Stichting Kunstgilde, opgericht op 5 augustus 1989’’, aldus de schilder. Winters is naar eigen zeggen begonnen als hobbyist, en is dit altijd gebleven. ,,Ik heb veel verkocht, maar ik heb ook een heleboel schilderijen weggegeven”, vertelt hij hierover. Zijn plan is een in kleur uitgevoerd boek over het werk van zoon Dirk te maken. Winters vindt het geen probleem om de schilderijen en tekeningen van zijn zoon te verkopen. ,,Als er wat van zijn werk wordt verkocht, dan helpt dit om het boek mooier te maken”. Iedere nieuwe eigenaar wordt dan ook met foto van het aangekochte werk in het toekomstige boek afgebeeld.

Prachtige stillevens in 29felle kleuren LEERSUM - In het bijzijn van enthousiaste kunstliefhebbers werd zaterdag 8 maart om 16.00 uur in het Kunstgilde de - naar eigen zeggen - laatste expositie van Foen Winters geopend. De kunstenaar, initiatiefnemer en medeoprichter van het Gilde, exposeert met zijn tot ,,Zwanenzang” gedoopte tentoonstelling, tot 3 april in het aan het Kerkplein 10 liggende kunsthuis. Onderdeel van deze expositie zal ook werk van zijn in 2003 overleden zoon Dirk uitmaken.

door Caro van den Berg

Een prachtig schilderij van behoorlijk formaat, dat diverse elementen van het bloemencorso uitbeeldt valt bij binnenkomst in het oog. Dit schilderij maakte Winters als eerbetoon aan de muziekvereniging E.M.M. en de burgerij van Leersum. In 1985 meldde hij zich aan bij het muziekkorps, terwijl hij geen noot kon lezen. Na twee jaar jeugdorkest speelde hij met veel plezier twaalf jaar klarinet in het grote orkest. Door fysieke problemen moest hij deze activiteit afbreken.

Quilts

Aan deze tentoonstelling werken verder mee Wim Middelplaats, Cees van Swieten en Toddy van Leeuwen, de vriendin van Winters. Voor deze tentoonstelling heeft zij zich toegelegd op het maken van prachtige arbeidsintensieve quilts. Met gebruik van doorzichtige stoffen in lagen over elkaar heen, met eenvoudige vormen in combinatie met kleur en compositie heeft zij geprobeerd haar ideeën en emoties tot expressie te brengen.

Het Kunstgilde is gevestigd aan Kerkplein 10 en geopend van vrijdag tot en met zondag van 14.00 - 16.30 uur. Tevens open op overige dagen wanneer werkgroepen aanwezig zijn. Informatie 0343-457913/www.kunstgilde-leersum.nl.

advertentie
advertentie