Jongeren in de spotlights

13 maart 2008 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Wat willen jongeren en hoe ziet hun belevingswereld er uit? Daar wil het gemeentebestuur achter komen door onder meer een jeugdconferentie te organiseren. De informatie die verzameld wordt op de jeugdconferentie, informatie van het jongerenplatform PPIT, gesprekken met mensen die in allerlei organisaties al met jongeren werken en een onderzoek van de GGD vormen samen input voor het jongerenbeleid dat de gemeente gaat uitzetten.

door Marleen Meijer

Op 27 maart van 15.30 uur tot 19.30 uur kunnen jongeren tussen de twaalf en achttien jaar naar het Revius Lyceum komen om mee te doen aan diverse clinics en te praten over onderwerpen als gezondheid, vrije tijd, opvoeding etc. De Braziliaanse voetbalschool geeft tijdens de jeugdconferentie een clinic de bal hooghouden door wereldkampioen freestyle hooghouden John Farnworth. Verder is er een hockeyclinic waarin het accent ligt op techniektraining door Panasj. Rond etenstijd zijn er broodjes voor de deelnemers aan de jeugdconferentie. Leerlingen van het SGM in Maarsbergen Schoonoord in Doorn en het Revius Lyceum in Doorn zullen via de scholen uitgenodigd worden. Leerlingen die op scholen buiten de gemeente zitten worden uitgenodigd via flyers die op de scholen uitgedeeld gaan worden. De gemeente wil graag dat jongeren zich van te voren even aanmelden, zodat ze weet op hoeveel deelnemers ze ongeveer kan rekenen. De gemeente hoopt zo ook te weten te komen wat jongeren missen in deze gemeente.

Met de uitkomsten van de jeugdconferentie gaat de gemeente vervolgens rond de tafel met jongerenorganisaties, kerken en dergelijke om te kijken wat de gemeente de jongeren de komende jaren kan bieden. De uitkomsten zullen verwerkt worden in de nota jeugdbeleid die komende zomer klaar zal zijn. Er komt door een motie van de gemeenteraad jaarlijks een bedrag van 200.000 euro beschikbaar dat gebruikt kan gaan worden voor jongeren.

Wethouder Elisabeth Van Oostrum geeft aan dat het steeds moeilijker is om in contact te komen met jongeren,omdat ze in een andere wereld leven dan de oudere generatie. ,, Jongeren hebben een eigen leefwereld met computers, MSN, SMS en dergelijke waarin ze geen volwassenen tegenkomen. Er is daardoor ook geen strijd om een eigen plek met de oudere generatie." Van Oostrum wil dit overbruggen door in gesprek te komen en te blijven met jongeren. Scholen spelen daarbij ook een belangrijke rol.

PPIT

In het jongerenplatform PPIT (Participatie Initiatief voor de Toekomst) zijn jongeren vertegenwoordigd tussen de 14 en 23 jaar. ,,Dit platform is in het leven geroepen door voormalig wethouder Emmy van Wijngaarden. Het platform denkt mee over uitgaan, sport, jongerenvoorzieningen en beleidszaken die met jongeren te maken hebben. Het platform dat met een bepaalde regelmaat bij elkaar komt zoekt nog leden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via jongerenplatform@heuvelrug.nl. of bij jongerenwerker Joep van Dam.

Uit de 200.000 euro die jaarlijks ter beschikking komt gaat ook uitbreiding van de openingstijden van de jeugdhonken in Driebergen, Amerongen en Doorn bekostigd worden. Naast de structurele 200.000 euro per jaar voor jongerenwerk is er ook een potje voor eenmalige uitgaven. Uit dit potje wordt de inrichting van de nieuwe jeugdhonken in Amerongen en Doorn gefinancierd. Deze jeugdhonken gaan naar verwachting eind april open. In Maarn, Maarsbergen en Overberg wil wethouder Van Oostrum kijken wat de jongeren daar willen. Er zijn in deze dorpen nu geen jeugdhonken. Alleen in Maarn is een aantal uren ambulant jongerenwerk. ,,De hangjongeren problematiek speelt veel minder in deze dorpen. Ik wil kijken waar jongeren in die dorpen behoefte aan hebben. Dat hoeft niet overal hetzelfde te zijn", besluit de wethouder.

advertentie
advertentie