Inwoners onaangenaam verrast

6 maart 2008 om 00:00 Nieuws

De taxatie waarde op peildatum 01-01-2007 van het onroerend goed is vaak met tientallen procenten gestegen ten opzichte van de taxatie waarde per 01-01-2006. Ook de taxatie waarde van gelijksoortige huizen loopt vaak sterk uiteen. Enkele voorbeelden: Een woning in Doorn is vorig jaar verkocht voor 255.000 euro een gelijksoortige woning in dezelfde laan had een w.o.z. taxatiewaarde van 245.000 euro, de nieuwe w.o.z. beschikking geeft een waarde van 399.000 euro, een stijging in een jaar tijd van maar liefst 60%. Woningen in de gemeente die momenteel te koop staan en getaxeerd zijn door een beëdigd makelaar taxateur, worden door de gemeente 40.000 tot 50.000 euro hoger ingeschat dan door de makelaar. Twee identieke twee onder een kap woningen naast elkaar hebben een taxatiewaarde die ruim 80.000 euro verschilt. Woningen in totaal verschillende wijken worden door de gemeente met elkaar vergeleken bij het vaststellen van de taxatiewaarde.

Taxatiesysteem leidt tot enorme stijgingen HEUVELRUG - Bij elk huishouden is vorige week vrijdag de nieuwe aanslag gemeentelijke belastingen bezorgd. Vooral de W.O.Z. beschikking over de waarde van het bewoonde onroerend goed heeft menig inwoner met de ogen doen knipperen. Verhogingen met tientallen procenten zijn gesignaleerd.

door Marleen Meijer en Rob Verbraak

Systeem waardebepaling

In een reactie op de enorme waardestijgingen reageert de gemeente als volgt: ,,De gemiddelde waardestijging in de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt tussen de 13 en 14 %, maar gemiddeld zijn bepaalde segmenten meer gestegen. Vooral de twee onder een kapwoningen en vrijstaande woningen met veel grond zijn in waarde behoorlijk gestegen.”

Bij de nieuwe waardebepaling heeft de gemeente de vorige waardering geheel losgelaten. Ze werken niet met procentuele verhogingen, maar met een geheel nieuwe waardevaststelling. ,,Hierbij wordt aansluiting gezocht bij verkoopcijfers van verkochte objecten (marktcijfers) rondom de waardepeildatum (1 januari 2007 voor belastingjaar 2008) die vergelijkbaar zijn met het te taxeren object. Met onderlinge verschillen in inhoud, grondoppervlakte, aanbouwen, kwaliteit en onderhoud etc. tussen het verkochte object en het te taxeren object wordt rekening gehouden met de waardering. Individueel kan dit tot grote afwijkingen leiden tussen de vorige woz-waarde en de huidige”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel inwoners proberen om een taxatieverslag bij de gemeente te verkrijgen, binnen de gestelde termijn van zes weken. Momenteel is het echter niet mogelijk om dit verslag via de website van de gemeente op te vragen, deze site is al sinds vrijdagmiddag uit de lucht.

Een woordvoerder van de gemeente deelt desgevraagd mee dat het bestand op de website waarmee inwoners het taxatieverslag op kunnen vragen onvolkomenheden bevat. ,,Hier wordt hard aan gewerkt en hopelijk kunnen inwoners vanaf komende week hun taxatieverslag weer downloaden.”

Een andere mogelijkheid is om het taxatieverslag op te halen in het cultuurhuis in Doorn, normaal gesproken is daar één loket voor beschikbaar maar dat is inmiddels uitgebreid met een tweede loket om nog langere wachttijden te voorkomen. Ook kan het taxatieverslag telefonisch worden opgevraagd, telefoonnummer 0343-565711. De zes aanwezige telefonistes kunnen momenteel het aantal aanvragen haast niet verwerken er is daarom besloten om extra uren te gaan werken.

Bezwaarschrift

Door de enorme verhogingen komen inwoners ook in de problemen bij het doen van hun belastingaangifte over het jaar 2008. De op te geven huurwaarde is namelijk gekoppeld aan de taxatiewaarde op de W.O.Z. beschikking, door deze enorme verhogingen zal ook het terug te ontvangen bedrag van teveel betaalde belasting minder worden of zal het te betalen bedrag hoger uitvallen dan waar in eerste instantie op gerekend was.

advertentie
advertentie