,,Kantklossen levendig houden’’

21 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Zelf is zij nog steeds zeer actief in het geven van lessen en workshops, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten van Amerika. Van de Doornse inwoner Jan Roelofs, werkzaam bij de politie, ontving zij een schat aan informatie over de geschiedenis van het kantklossen in Nederland omdat zijn inmiddels overleden grootmoeder Annie van der Vlis-Roos hierin een grote rol heeft gespeeld. Een porte folio met tekeningen en prachtige stukken kant gemaakt door zijn grootmoeder, zijn in het bezit van kleinzoon Roelofs.

Jannet van Oord: ,,Tentoonstelling in Cultuurhuis’’ DOORN - Voormalig lerares handwerken Jannet van Oord (80), die tijdens haar opleiding ook kantklossen leerde, wil graag dat de geschiedenis van het kantklossen meer bekendheid krijgt.

door Bertie Stierhout

In Sluis in Zeeuws Vlaanderen werd in 1854 een kantwerkschool opgericht waarvan een jaar later koningin Sophie, echtgenote van koning Willem III, beschermvrouwe werd. De school verwierf een goede naam maar moest toch in 1872 haar deuren sluiten. In december 1910 werd de school heropend en Annie Roos werd voorgedragen als directrice. Onder haar creatieve leiding, zij gaf ook les in tekenen en ontwerpen van kant, maakte de school een bloeiperiode door. Er kwamen opdrachten van het koninklijk huis, zoals een kraagje voor prinses Juliana. Ook kwam er een opdracht van koningin Wilhelmina voor een sprei bestemd voor koningin Emma, waaraan 20 kant klosters hebben gewerkt. De sprei is nog steeds in het bezit van het koninklijk huis. De opdrachten werden besproken via een lakei of een hofdame. Vanwege haar huwelijk in 1916 met Van der Vlis moest Annie Roos de school verlaten maar niet voordat zij via een speciaal verkregen certificaat van de overheid, gedurende de Eerste Wereldoorlog de grens naar België over mocht om linnen garens te kunnen kopen in Vlaanderen.

Jannet van Oord’s grootste wens is om op korte termijn in het Cultuurhuis over deze geschiedenis een tentoonstelling te mogen organiseren. Zelf exposeerde zij 25 jaar geleden haar werk in het gemeentehuis van Doorn.

Jannet van Oord is vanaf 1971 actief bezig met het geven van kantklos lessen.,,Ik was beperkt in mijn wetenschap van kantklossen en toen ben ik ieder jaar les gaan nemen in Brugge. Ik ben toen ook actief geworden met het oprichten van zowel een nationale, en in Frankrijk met een internationale kantklosvereniging. In deze verenigingen zitten afgevaardigden uit onder andere Nieuw Zeeland, Canada, Afrika en de USA.” Ieder jaar reist Van Oord in mei vanaf 1981 op uitnodiging naar Amerika waar zij vier tot vijf weken blijft en in diverse steden workshops geeft in allerlei technieken van het kantklossen.

Na terugkomst gaat zij workshops geven op De Zonheuvel, het Maarten Maartenshuis in Doorn, waarvoor zich al leerlingen uit Japan, Oostenrijk, Duitsland, België, Amerika, Canada en Nederland hebben aangemeld.

advertentie
advertentie