VC Heuvelrug passeert Unitas

21 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

Spirit (h) blijft op kop; drie keer winst bij Volleer HEUVELRUG - Er stonden drie toppers op het volleybalprogramma. De herenderby tussen Unitas en VC Heuvelrug eindigde in 1-3. Spirit 2 en VC Heuvelrug (d) streden eveneens om de koppositie (3-0), terwijl Spirit (h) achtervolger Nesselande 6 afdroogde (3-0). De heren van Volleer wonnen nipt van Irene 3 (3-2) en de Volleerdames versloegen Irene 2 (3-0). Spirit (d) maakte het DOSC lastig (2-3). Omniworld was geen partij voor de zitvolleyballers (4-0).

Na elf keer 3-0 winst voor Unitas heeft VC Heuvelrug een eind gemaakt aan die indrukwekkende serie. De heenwedstrijd was de laatste nederlaag van Unitas en men wilde wat rechtzetten. Henk Hardeman: ,,We beslisten de eerste set, die aanvankelijk gelijkop ging in de eindfase in ons voordeel met 25-20. Ook in de tweede set ontliepen de ploegen elkaar nauwelijks. Maar op 15-15 bracht VCH in één servicebeurt het verschil op 16-21. Hardeman: ,,Dat was het breekpunt in de wedstrijd. VCH schudde daarmee de spanning van zich af en wij voelden die spanning juist steeds zwaarder drukken.’’ Na 19-25 was het dus weer gelijk en even kon Unitas in het spoor van de Amerongers blijven. Bij 8-8 liet VCH Unitas de hielen zien en bracht 15-25 op het scorebord. ,,In de vierde set waren we helemaal nergens. Blokkerend was VCH ons volkomen de baas.’’ Zo werd het maar liefst 9-25 voor VCH dat de koppositie van Unitas door deze overwinning heeft overgenomen. ,,Het was een verdiende, terechte overwinning voor VCH. Maar aan het einde van de competitie worden de prijzen verdeeld,’’ besloot Hardeman even sportief als strijdbaar. Aanvoerder Hans Bouman van VCH verklaarde nog: ,,Deze overwinning hebben we voor een belangrijk deel te danken aan trainer en coach Jonathan Kits. Hij is de man die het allemaal voor elkaar krijgt. Hij bepaalt de wissels, hij bedenkt de trainingen, Hij haalt de kleine foutjes eruit. Hij zet de boel op scherp.’’

Spirit

De volleyballers van Spirit Hoek Servicestation zitten in een belangrijke fase in de competitie. Afgelopen zaterdag kwam nummer vier Nesselande op bezoek. Verder wachten nog Warande uit (derde plaats) en Bourgondië thuis (tweede plaats). Bij het inslaan imponeerde Nesselande met spijkerharde smashes. Een waarschuwing aan het adres van Spirit. Coach Martien Prins gaf de opdracht mee: ,,Neem risico bij de service, elke bal moet op de achterlijn vallen, dan ontregel je hun spelletje. De middenaanvallers schakelen we zo met de service uit. Blokkerend pareren we de buitenaanvallers.’’ Het bleek de juiste aanpak die Spirit drie sets lang geconcentreerd volhield. Nesselande kwam nooit aan spelen toe. Enkele schitterende blokkeeracties van Spirit eindigden op de tenen van de aanvallers van Nesselande die de moed verloren. Spirit stond zelfs met 9-0 voorin de derde set. De wedstrijd was toen gespeeld. Spirit blijft met 25-14, 25-15, 25-18 op promotiekoers.

De dames stuntten bijna tegen nummer 2 DOSC. Na een 2-0 voorsprong werd met 2-3 verloren.

Volleer

De Volleerheren speelden een zwakke wedstrijd tegen hekkensluiter Irene 3. Na een kansloos verlies (17-25) in de eerste set liep het in de tweede set wel iets beter, maar zelfs een 20-15 voorsprong werd verspeeld. Na 23-23 greep Volleer de set met 27-25. Ook in de derde set hetzelfde beeld 21-15 werd door Irene omgebogen naar 23-25 setwinst. Toen vond de Leersumse ploeg het genoeg en liet men zien toch beter te zijn dan de Bilthovenaren. Na 25-20 volgde een zinderend spannende vijfde set die met 20-18 werd gewonnen. Zo werd nog wel revanche genomen voor de eerder dit seizoen geleden uitnederlaag.

Ook de dames ontvingen een Ireneploeg. Koploper Volleer was in de eerste set op alle fronten de baas over Irene 2 en drukte dat uit in 25-14 setwinst. Coach Hans van Dijk wisselde veelvuldig en moest toezien hoe Volleer en Irene in een waar foutenfestival de tweede set op 25-17 afsloten. Volleer bleef de baas over Irene, dat al rommelend in het spoor van Volleer bleef. Alleen het laatste punt liet lang op zich wachten waardoor het 25-23 werd. Doordat VTC Woerden 3 van DVC 3 won is de stand nu: 1. Volleer 16-28 (34-10); 2. VTC Woerden 3 16-28 (34-14); 3. DVC 3 16-23. De nummers 1 en 2 promoveren, het setgemiddelde geeft de doorslag bij gelijke stand.

Zitvolleybal

Het niveauverschil tussen Volleer en Omniworld was groot. Toen Hans Beukers in de eerste set van 8-8 naar 18-8 serveerde was het gedaan met de ploeg uit Almere (25-11). In de tweede set kon Omniworld tot 11-11 bijblijven waarna Volleer enigszins moeizaam op 25-20 finishte. Op 17-12 werd Pieter Loenen in het veld gebracht. De 68-jarige nestor van Volleer serveerde vijf punten waardoor de set op 25-14 werd afgemaakt. Omniworld vocht voor wat het waard was om in de vierde set voor een verrassing te zorgen. Tot 21-20 leek dat mogelijk maar toen serveerde Sjon Koot voor Volleer drie aces: 25-20. In de nu volgende play-off serie spelen beide ploegen om een plaats bij het NK op 19 april in Schagen.

VC Heuvelrug

Op papier was Spirit 2 - VCH een topper met de eerste plaats als inzet. ,,Maar we hebben een dik pak slaag gehad van Spirit in Doorn,’’ vertelde Gemma van Oostrom. De eerste set kon VC Heuvelrug nog goed in het spoor blijven en na een gelijkopgaande strijd stond 26-24 voor Spirit op het scorebord. ,,Maar daarna kregen we volleyballes. Onze routine van twintig jaar volleybal legde het af tegen de veertig jaar die Spirit in het veld bracht.’’ 25-19 in de tweede set gaf al aan hoe moeilijk VCH het had. ,,Ze hadden werkelijk alles, stonden steeds op de goede plaats en in de vierde set werden we met 25-11 weggetikt,’’ besloot Gemma van Oostrom.