Regionale leerplichtactie 22/2

21 februari 2008 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Leerplicht en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten staat zowel landelijk als regionaal, maar ook lokaal meer en meer in de belangstelling. Het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet is een gemeentelijke taak.

De Leerplichtambtenaar is in de regel met deze taak belast. Om het ‘luxe verzuim’ aan te pakken, wordt vrijdag 22 februari een speciale actie gehouden. Ziekmeldingen op deze dag van leerplichtige jongeren worden deze dag aan de leerplichtambtenaar gemeld. Deze ambtenaar legt vervolgens huisbezoeken af. Als uw kind ziek is, maar op een ander adres verblijft, wordt u verzocht dit verblijfadres aan de school door te geven.

Luxe verzuim

Een van de aspecten binnen de leerplichtwet is het luxe verzuim. Hieronder wordt verstaan: ouders die hun kind(eren) meenemen op vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties, zonder toestemming van de schoolleiding. Vakantie buiten de schoolvakanties is binnen de Leerplichtwet slechts in zeer bijzondere omstandigheden mogelijk.

Ziekmeldingen

Scholen hebben bij de leerplichtambtenaren aangegeven dat zij geconfronteerd worden met een groot aantal ziekmeldingen op de laatste schooldag voor een vakantie en dan met name de voorjaarsvakantie. Het vermoeden bestaat dat in veel gevallen deze ziekmeldingen gebruikt worden als dekmantel om op deze manier met het gezin eerder af te reizen naar de vakantiebestemming. Op een aantal scholen is tijdens het afgelopen schooljaar het aantal ziekmeldingen op de vrijdag voor de voorjaarsvakantie gestegen tot een recordhoogte. Daarom hebben de scholen gevraagd om actie en hieraan wordt in de regio Utrecht Zuidoost door de leerplichtambtenaren gehoor gegeven.

Bekendmaking en vragen

Ouders/verzorgers worden van deze actie op de hoogte gebracht via een publicatie in de plaatselijke huis-aan-huisbladen, de gemeentelijke website, de website van de school en door de nieuwsbrief van de school.

Zowel de scholen als de leerplichtambtenaren hopen met deze actie het aantal onterechte ziekmeldingen drastisch te verlagen ten opzichte van het vorig schooljaar.

advertentie
advertentie