SP: ,,Ambtswoning verkopen”

21 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Met de bezuinigingsoperatie wil het college financiële beleidsruimte krijgen voor onder meer de financiering van de exploitatielasten van Sport- en Cultuurcentrum De Binder in Leersum, de verdere automatisering van de gemeentelijke dienstverlening, de onderwijshuisvesting, het jeugd- en jongerenwerk, de openbare veiligheid en de brandweer.

Voorgestelde bezuinigingen raken iedereen HEUVELRUG - Het gemeentebestuur gaat bezuinigen. En niet een klein beetje, een totaal bedrag van 500.000 euro in 2008 tot 1,5 miljoen euro in 2011 wil de gemeente bezuinigen. De klappen gaan overal vallen, van onderhoud aan wegen en bomen tot subsidies voor verenigingen. Maar ook de eigen gelederen heeft het gemeentebestuur niet ontzien bij de bezuinigingsplannen.

door Marleen Meijer

Het college heeft binnen de eigen gelederen een deel van de bezuinigingen gevonden. Maar dit bleek niet voldoende, waardoor ze genoodzaakt was haar blik naar buiten te richten. Onder andere minder speelplaatsen, minder onderhoud aan wegen en groen, bezuinigen op de gelden voor huishoudelijke hulp binnen de Wmo en bevriezen van subsidies zijn het gevolg. Instellingen en organisaties die de bezuinigingen aan den lijve gaan ondervinden hebben inmiddels een brief hierover ontvangen van de gemeente. Het voorstel is om de subsidies de komende drie jaar te bevriezen.

Hard aangekomen

Dat de aankondiging hard aangekomen is bleek afgelopen dinsdag tijdens de commissievergadering die geheel in het teken stond van de bezuinigingsvoorstellen. Insprekers van diverse organisaties maakten gebruik van de gelegenheid om hun zorgen kenbaar te maken. Harmonie Manderen vroeg zich bijvoorbeeld af waarom het tekort op de financiering van de exploitatielasten van De Binder in Leersum mede moet worden gegenereerd bij een harmonie orkest in Maarn.

Ook de regiobibliotheek ZOUT uitte haar zorgen. De bibliotheek is sinds enige tijd gecertificeerd. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden, waaraan de bibliotheek vreest niet meer te kunnen voldoen, wanneer de jaarlijkse indexering van de subsidie wegvalt en de huren blijven stijgen. Sportvereniging Spirit uit Driebergen kondigde aan dat zij de contributie fors moet verhogen en Sportcentrum Hoenderdaal uit hetzelfde dorp heeft er vooral moeite mee dat zij op deze wijze, zonder overleg en met jaarlijks afwachten wat ze aan subsidie zal krijgen, geacht wordt het sportcentrum te besturen. De aangekondigde bezuinigingen binnen de Wmo baarde niet alleen daarbij betrokken organisaties, zoals het Steunpunt Mantelzorg en de Welzijnsstichting zorgen. Maar ook de raadsfracties hadden hier veel vragen over.

Alternatieven

De SP had als enige nagedacht over alternatieven voor de voorgestelde bezuinigingen. ,,Ondanks de mogelijkheid om te bezuinigen op een veel te omvangrijk college, hield men vast aan de omvang van het college alsof we een grote stad zijn. Door het college terug te brengen tot 4 wethouders had men een eerste bezuinigingsslag van pakweg 1,5 ton kunnen maken.” Ook in de verkoop van de ambtswoning van burgemeester Naafs ziet de SP mogelijkheden. ,,De verkoop van de ambtswoning levert naar schatting 1,5 miljoen euro of meer op. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we speelterreintjes gaan wegbezuinigen maar wel een ambtswoning met een marktwaarde van 1,5 miljoen euro handhaven.” Verder stelde de SP ondermeer voor om ongebruikt gemeentelijk onroerend goed te verkopen aan de woningcorporaties, de afschrijving van de gemeentelijke motorvoertuigen te verlengen, invoering van reclamebelasting en het oprichten van een eigen sociale dienst. Ook kunnen wat de SP betreft de fractievergoedingen geschrapt worden.

advertentie
advertentie