WK titel Postuurkanarie

31 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Met een kanariegele auto, en vlaggen voor het huis is al snel duidelijk waar de familie Van Brenk woont. Parmantig zit de winnende postuurkanarie in zijn kooitje.

,,Kweeklijnen weten om top te spelen” REGIO - Wat voor veel vogelliefhebbers een droom is, kwam voor Langbroeker Dick van Brenk (59) uit. Tijdens de wereldkampioenschappen COM die dit weekeinde in Hasselt, België gehouden werden, behaalde hij bij de postuurkanaries met het type Belgische Bult de eerste plaats. De sympathieke leraar medische microbiologie en onderzoeker, die zich al meer dan twintig jaar met de vogelsport bezighoudt, is met recht trots op zijn titel ‘wereldkampioen’.

door Caro van den Berg

Net terug uit België voelt het beestje zich alweer aardig op zijn gemak in de grote volière achter in de tuin. Dit type kanarie wordt gekweekt om zijn vorm en houding. Met een brede rug, hoge schouders, smalle hals, en met zijn fragiele lijfje fraai het cijfer zeven vormend voldoet dit kleine gele vogeltje dan ook optimaal aan deze vereisten.

Van Brenk heeft een succesvol jaar achter de rug. ,,Ik heb het hele jaar goed gespeeld. Maar je hebt toch te maken met de voorkeuren van de keurmeesters, dus blijft het afwachten”. Wat is zijn geheim? ,,Zorgen dat de vogel lekker in z’n vel zit, en dan op het juiste moment activeren zodat hij goed in de houding gaat”, aldus de nuchtere Langbroeker.

Après ski

Tijdens de keuring is er geen publiek toegestaan. Het echtpaar Van Brenk verbleef op het moment van de uitslag in Oostenrijk voor een korte ski vakantie.

,,We zaten net in een après ski bar toen we werden gebeld. Eerst wilden we het niet geloven”, vertelt echtgenote Wilma. Van Brenk neemt zijn hobby serieus. Het bezoeken van shows, vooral in België, het onderhouden van contacten, het kopen en verkopen van vogels, en het kweken, is een intensief gebeuren. De vogelliefhebber wijst naar de nog lege kooien. ,,Ik heb nu 100 vogels, en als het goed is heb ik er in het voorjaar 350”.

Mannetjes en vrouwtjes, poppen genoemd, zitten nu nog apart. Welke paartjes er zullen worden gevormd wordt door hem nauwgezet uitgezocht. Omdat elke vogel maximaal een jaar wedstrijd mag spelen is het belangrijk regelmatig vogels te kopen en te verkopen. Goede relaties en elkaar succes gunnen zijn in deze sport belangrijk. ,,Je moet goed de kweeklijnen weten om de top te kunnen spelen. En het kost bergen tijd”.

Hij tikt onder de kooi waarin het vogeltje zit. Deze gaat direct verzitten. ,,Kijk, een brede rug, hoge schouders smalle hals, dan zijn we gelukkig”, besluit de kersverse wereldkampioen.

advertentie
advertentie