Unitas en VCH blijven winnen

31 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

Zitvolleyballers verliezen topper bij Holyoke HEUVELRUG - VC Heuvelrug ontmoette het afgelopen weekeinde met succes Irene 4: tweemaal winst. Unitas liet bij NVC 8 0-3 noteren. Volleer (h) verloor de laatste set van een afgebroken wedstrijd tegen koploper Cito 2 en daarna bij Servia 2 na veel spanning met 3-2. De Volleerdames hadden weinig moeite met het puntloze VOC-Maarssen (0-3). Spirit (h) verloor een punt aan Utrecht 4 (2-2). De zitvolleyballers verloren van Holyoke met 3-1. Spirit (d) was vrij.

Unitas was niet gerust op een goede afloop. Henk Hardeman: ,,NVC 8 speelt thuis heel anders dan uit. We hadden in de eerste set het geluk dat we met één servicebeurt van 13-13 naar 13-21 kwamen en die daarna met enige moeite op 22-25 konden afsluiten. In de tweede set wijzigden we onze opstelling en toen lukte alles.’’ NVC spaarde kennelijk de krachten want men liet zich met 13-25 afslachten door Unitas. Hardeman: ,,Het was voor ons opnieuw aanleiding om wat te wisselen en opnieuw konden we NVC niet van ons afschudden. Om en om kwamen we twee punten voor, totdat we op 20-24 kwamen.’’ NVC kwam nog wel terug. Met een compliment aan de goede scheidsrechter was Unitas toch als eerste bij de 25 en liet NVC staan op 23.

Spirit

Spirit (h) opende met fris spel de score tegen Utrecht 4. Alles functioneerde geweldig. Beter dan de 11-25 setstand kan dat niet worden geïllustreerd. Uitblinker bij Spirit was Yuri de Vries op de diagonaal. Vanachter de drie meter wisselde hij vuurpijlen af met plaatsballen. Ook Willem van den Ven maakte als verdediger en linksvoor indruk met een 100%-score. Ook in de tweede set domineerde Spirit. Ook al pakte Utrecht meer punten, Spirit hield het overwicht. Daarna kantelde de wedstrijd. Spirit verloor de grip op de wedstrijd. De servicepass werd slechter. Foutjes, blunders, misverstanden gaven Utrecht mogelijkheden, zij wonnen de derde set terecht met 26-24. Daarna zakte Spirit steeds verder weg. 25-18 illustreerde de onmacht. Soms voelt een gelijkspel aan als een fiks verlies, zaterdag was zo’n dag.

Volleer

Coach Hans van Dijk over de wedstrijd van zijn dames tegen VOC-Maarssen: ,,Ze staan puntloos onderaan in onze poule, je weet dat je gaat winnen en dat maakt het allemaal weinig inspirerend. Ik heb veel gewisseld om iedereen aan het spelen te zetten. Zo wonnen we de eerste set eenvoudig met 11-25. Toen Volleer in de tweede set met 11-3 achter kwam heb ik de opdracht gegeven het zelf op te lossen. Het ging wat moeizaam, maar toch slaagden ze erin om terug te komen tot 17-17 en er met 22-25 overheen te komen.’’ Hans van Dijk was tevreden en leidde daarna zijn dames naar opnieuw duidelijke setcijfers 14-25.

Nadat de heren van Volleer op donderdag de laatste set van de afgebroken wedstrijd tegen koploper Cito 2 met 25-19 had verloren, wachtte zaterdag de uitwedstrijd tegen Servia 2, de nummer drie van de ranglijst. Met Arjan Smit als gastcoach begon Volleer matig. David van de Velde: ,,Een snel opgelopen achterstand haalden we niet meer op en het werd snel 25-18 voor Servia. Maar in de tweede set raakten we de ballen beter en lieten we Servia kansloos met eveneens 18-25.’’ Volleer hield het hoge niveau vast en kwam in de derde set tien punten voor. Servia kwam dichterbij en wist zelfs de set met 27-25 naar zich toe te trekken. Volleer was niet aangeslagen, overleefde in de vierde set vier matchpoints en dwong via 27-29 een vijfde set af. ,,Die ging verloren omdat we de vermoeidheid voelden (15-11). We gingen toch met een goed gevoel naar huis,’’ besloot Van de Velde.

Zitvolleybal

,,We hebben geen moment goed in de wedstrijd gezeten,’’ was het eerste dat Paul Harmsen zich herinnerde van de uitwedstrijd tegen concurrent Holyoke. Een voorsprong in de eerste set kon niet worden vastgehouden (24-26) en hoewel de tweede set ogenschijnlijk eenvoudig met 14-25 werd gewonnen, was dat niet de ommekeer in de wedstrijd. ,,We serveerden heel veel fout en ook onze pass lag slecht. Die moet tegen Holyoke goed zijn, omdat je anders niet het lange blok van hen kunt omspelen. We hebben veel gewisseld, maar konden daarmee de wedstrijd niet in ons voordeel beslissen.’’ Via 25-17 en 25-20 hield Holyoke de punten in Limburg.

VC Heuvelrug

De wedstrijd tegen Irene 4 was minder eenvoudig dan de week ervoor tegen Tovo. Coach Jonathan Kits koos met Aad Gortemöller als spelverdeler voor een sterk blok. Met goed verdedigingswerk VCH werd Irene in toom gehouden: 25-21 Daarna moest Aad Gortemöller geblesseerd uitvallen. De verandering bracht VCH een 4-7 achterstand, maar, een ijzersterke servicebeurt van Erwin Schut bracht een 14-7 voorsprong. VCH denderde door naar 25-14. Irene kwam beter in de wedstrijd en VCH vocht in de derde set tegen zichzelf (21-25). In de vierde bleven de ploegen tot 14-14 bij elkaar. Toen ging bij Irene alles mis en VCH knalde door naar 25-15. Zo blijft VCH in het spoor van de koplopers.

Ook de dames troffen Irene 4. Lianne Kroone: ,,We moesten improviseren. Vaste spelverdeelster Jenny Blokpoel ontbrak en Gemma van Oostrom, haar vervangster, is geblesseerd. Dus werd Carolien Oome uit dames 2 opgetrommeld en die heeft het weer goed gedaan.’’ In de eerste set was er niets te merken van de personele problemen bij VC Heuvelrug, dat met 25-10 over Irene heen denderde. Daarna boden de dames uit Bilthoven meer tegenstand, maar Anne Walstra serveerde de zorgen weg en VCH won de set met 25-20. Toen Maaike Veenendaal in de derde set een achterstand van 2-8 in één ruk had weggeserveerd naar 15-8 gaf Irene het op. Lianne Kroone: ,,Met zulke servicekanonnen in de ploeg kun je rustig spelen.’’ En zo werd het via 25-13 eenvoudig 3-0.