Koppositie voor Volleerdames

24 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

Dubbele winst voor VCH 29bij Tovo HEUVELRUG - Op het volleybalprogramma van vorige week stonden thuiswedstrijden voor Volleer op het programma. De dames kregen Servia op bezoek (3-0) en de heren ontmoetten Switch 2 (1-3). Unitas ontdeed zich van Werkhoven (3-0). Spirit (h) rekende af met Protos 4 (3-1) en door het verlies met 1-3 van de Spiritdames tegen Warande krijgt het team steeds grotere problemen om uit de gevarenzone te blijven. VC Heuvelrug nam in de dubbele ontmoeting met Tovo 3 alle punten mee naar Amerongen. De zitvolleyballers waren vrij.

Werkhoven is niet een tegenstander waartegen het Unitas moeilijk hoort te krijgen. Henk Hardeman: ,,Maar we speelden slordig en verzuimden daardoor en grote voorsprong te nemen. Een servicebeurt van mij bracht een verschil van vijf punten, maar toch kregen we Werkhoven pas met 25-22 op de knieën.’’ Pas in de tweede set klopte bij Unitas alles. De aanvallers scoorden gemakkelijk en het blok liet weinig Werkhovenaanvallen passeren. 25-14 was het resultaat. Hardeman: ,,Ook in de derde set liep het goed. Pas tegen het einde van de set, op 23-18, lukte het niet meer. Toen op 24-22 Werkhoven de bal in het net speelde, was de 3-0 winst toch een feit.’’ Unitas blijft derhalve de koploper van zijn poule.

Spirit

Doordat de scheidsrechter het liet afweten moest coach Theo Brassé op de bok voor de wedstrijd van de heren van Spirit tegen Protos 4. Spirit Hoek Servicestation startte chaotisch. Bouke Veenstra: ,,De buitenaanvallers hadden moeite met de blokkering van Protos en na een gelijk opgaande strijd viel het kwartje in de richting van Protos (24-26)’’. Het lag geklasseerde werd in de tweede set anders aangepakt. Spirit speelde attenter en de punten kwamen gemakkelijker tot stand. Nu was de buitenaanval wel de baas over het Protosblok met als gevolg eenvoudige setwinst. Ook in de derde en vierde set hield Spirit Protos onder de 20 punten. De bankzitters maakten prima invalbeurten. Op basis van een evenwichtig collectief, inclusief mooie individuele bevliegingen, won Spirit heel degelijk de wedstrijd. Vooral de uitstekende verdediging was de basis voor twee belangrijke punten in de strijd om het kampioenschap.

De dames van Spirit liepen tegen een 1-3 nederlaag tegen het Zeister Warande op. Deze ploeg kon de punten goed gebruiken in de strijd tegen degradatie en daartegen zal Spirit nu ook moeten knokken. Blessures maken het daarbij niet gemakkelijk.

Volleer

De dames van Volleer behoefden niet eens hun beste spel te spelen om Servia te verslaan. De service wordt een steeds belangrijker wapen, dat in stelling wordt gebracht als de tegenstander wat dichterbij komt. Dat geeft rust en geven individuele fouten geen aanleiding tot verkrampt spel. Servia kon in de eerste set redelijk in het spoor blijven, maar vanaf 16-14 dicteerde Volleer en een weer blessurevrije Olga de Klein sloot de set af op 25-17. Die uitslag kwam ook in het tweede bedrijf op het scorebord, nu na een sterk optreden van Elsbeth Ammerlaan. Spelverdeelster Antoinette van Dijk bleef ook in de derde set hard werken om haar aanvalsters naar behoren aan te spelen. In deze set werd aan beide zijden van het net veel fouten gemaakt. Volleer maakte de miste (25-19) en kwam door het gelijkspel tussen DVC 3 en NVC 5 op de eerste plaats terecht.

Het krachtsverschil tussen de heren van Volleer en Switch 2 was minimaal. Het verschil werd steeds bepaald aan et einde van de sets waarin Switcht steeds een antwoord had op de aanvallers van Volleer. Vooral de uitstekende libero, die vrijwel foutloos verdedigde bepaalde het verschil. Volleer werkte in de eerste set nog tweemaal een achterstand weg en wist die set uiteindelijk met 27-25 te winnen. Daarna was Switch tot driemaal toe als eerste bij de 25 punten. In de tweede set zelfs na een 22-19 voorsprong van Volleer (22-25). Na opnieuw 22-25 probeerde Volleer in de vierde set nog alles om een beter resultaat te bereiken. 15-20 werd 21-22, maar Switch trok via 23-25 toch aan het langste eind.

VC Heuvelrug

Gemma van Oostrom: ..We wonnen de eerste set zo gemakkelijk van Tovo 3 (12-15), dat we er in de tweede set veel te gemakkelijk over dachten. Tovo nam toen een voorsprong van 9-1 en 12-2. Pas toe begonnen we aan de inhaalrace, die dus te laat werd ingezet.’’ Tovo pakte het cadeautje uit op 25-22. In de derde set kregen de dames van VC Heuvelrug de controle weer terug. Maar het kon Tovo pas afschudden doordat Alinda Sybesma en Everdien Donker een sterke opslagserie afleverden. Toen die set eenmaal was gewonnen (25-21) werd het werkelijke krachtsverschil weer duidelijk Spelverdeelster Jenny Blokpoel kon zich uitleven en de aanvalsters maakten het simpel af: 25-12. Door het onverwachte verlies van Spirit 2 staat VCH nu aan de kop van de ranglijst, zij het met meer gespeelde wedstrijden.

De heren van VC Heuvelrug zijn aan een spectaculaire reeks bezig. Ook al is Tovo 3 de hekkensluiter, de manier waarop VCH afrekende met de Utrechtse ploeg was indrukwekkend. Hans Bouman: ,,We waren op onze hoede, een kat in het nauw kan rare sprongen maken. We speelden vanaf het begin goed geconcentreerd en walsten er in de eerste en tweede set als een raket overheen. Tweemaal 12-25 zijn duidelijk sprekende cijfers.’’ In de derde set leek Tovo dan toch een verrassing in petto te hebben. ,,We hadden heel lang een achterstand van drie punten. Toen we bij 17-17 toch langszij kwamen, kwam ook het vertrouwen weer terug en maakten we het op 25-22 af. We kijken nu al uit naar de ontmoetingen met Unitas en Volleer 2 en dan op de allerlaatste speeldag naar Vives.’’