Buitenspelen zonder vernielen, kan dat?

17 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Het hele schoolplein leek wel een vuurwerkvuilstort. Niet alleen bij De Ladder was het ‘feest’. Inge Pater van basisschool De Meent laat hetzelfde geluid horen. Evenals omwonenden van De Ladder: ,,Het zag hier helemaal blauw.” De directeuren van De Ladder vervolgen: ,,Gedurende het gehele jaar constateren we vaak schade aan de school of op het schoolplein, we willen het niet voorbij laten gaan alsof er niets is gebeurd. Ergens hopen we erop dat ‘wie de schoen past hem aantrekt’. Dat ouders nadenken of hun kind misschien ook betrokken kan zijn bij minder leuke zaken. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er bijvoorbeeld een ruit sneuvelt. Een enkele keer komen de kinderen het gelukkig zelf melden. Soms weten we wie het gedaan heeft en bellen we er achter aan. De rekening gaat dan ook naar de ouders. In de meeste gevallen echter is de dader onbekend en blijven de troep, het werk, de onkosten, maar ook de woede bij ons achter.” De situatie bij De Ladder staat niet op zichzelf, er zijn veel soortgelijke reacties in het land en een roep om de handen ineen te slaan. ,,Het is de taak van iedereen om een kentering aan te brengen, wij willen een signaal afgeven dat er iets moet gebeuren, niks doen is geen optie.”

MAARN - ,,Is buitenspelen zonder vernielingen aan te richten nog mogelijk?” Dat vragen Loek Klootwijk en Marry Grasman, directeur en adjunct-directeur van oecumenische basisschool De Ladder, zich af. Zeker na de kerstvakantie waarin ongelooflijk veel met vuurwerk is geprobeerd te vernielen en ook daadwerkelijk vernield is, door bijvoorbeeld rotjes in de brievenbus, regenpijpen, sponningen van ruiten en tussen het naambord.

door Monique José Timmermans

Speelplaatsenplan

Momenteel onderzoekt de gemeente of het schoolterrein van De Ladder als ‘openbaar speelterrein’ aangemerkt kan worden in het kader van het gemeentelijk speelplaatsenplan. Besluitvorming rond het speelplaatsenbeleid, waarvoor een concept plan klaarligt, is opgeschort naar het najaar van 2008. Tot die tijd blijft de officiële status die het schoolplein krijgt onduidelijk. Loek Klootwijk en Marry Grasman hopen in ieder geval dat het schoolplein een gezellige en veilige speelplaats kan zijn voor de kinderen.

advertentie
advertentie