Grote drukte bij ‘Het carnaval der dieren’

17 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Het concert vond plaats op initiatief van de Stichting Muziek in de Maartenskerk en werd ten gehore gebracht door The Englefield Players uit Engeland met een bezetting van 2 klarinetten, 2 pianisten op één piano, 2 violen, 1 cello en een contrabas. Ivo de Wijs, acteur, presentator en kinderboekenschrijver schreef er verhaaltjes over die hij tussen elk muziekstuk in op dichterlijke en vooral humoristische wijze voor droeg. Het geheel stond onder leiding van Stefan Hofkes die dirigeerde en samen met de voortreffelijk spelende You-Chiung Lin de tweede pianist was.

DOORN - In de Maartenskerk kwamen zaterdagmiddag dieren muzikaal tot leven tijdens een concert van een uur van ‘Le carnaval des animaux” van Camille Saint-Saëns een cyclus van 14 dierenportretten.

door Bertie Stierhout

De kerk was bijna geheel bezet met kinderen van circa 3 tot 10 jaar met hun begeleiders. Dat Stefan gewend is aan het geven van kinderconcerten bleek al gauw toen hij hen liet raden naar de instrumenten en welke hoger of lager van toon was.

Harm en Isabelle mochten laten horen hoe zij een olifant en vogeltjes op de piano konden weergeven. De klarinet met riet mocht worden uitgeprobeerd. Dit stuk van een optocht van dieren was oorspronkelijk niet voor kinderen bedoeld. De componist schreef het in 1887 meer als grap en pas na zijn dood in 1922 werd het uitgegeven en het is nu één van de leukste composities geworden, om kinderen te leren hoe je naar muziek kan luisteren. Het opent met een inleiding en een koninklijke mars voor de leeuw gevolgd door het getok en gekraai van de kippen en hanen op de piano met klarinet. Bij de schildpadden wordt de Can Can van Offenbach wel drie keer te langzaam gespeeld. De olifant begint met een walsje op de piano met als contrast gevolgd door een tere melodie op de laag spelende contrabas. Kostelijk is het sukkelige gespring van de kangoeroes te horen op de piano waarna het hele voortreffelijk spelende ensemble sprankelend lichte muziek laat horen bij het aquarium. De ezels met hun gebalk, de koekoek in het bos, de volière, fossielen en de zwaan met een prachtige cello solo met pianobegeleiding en ‘de pianisten’, de enige mensen in het stuk met een ‘schutterig’ spel, leidde naar een feestelijke finale.

advertentie
advertentie