Tijd voor Thorheim

10 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Verderop in het blad deel 2 van de geschiedenis van het ‘Openbaar lager onderwijs in Doorn’. Deze aflevering gaat over de 19de eeuw en vertelt o.a. het verhaal van schoolmeester Gerard de Keizer, die maar liefst 50 jaar - op zichzelf al het vermelden waard - aan het Doornse onderwijs verbonden was. Rode draad door het verhaal is de Schoolwet van 1806, die 51 jaar lang onveranderd bleef. ‘De Schoolwet’ zo meldt de auteur Rien van Oostveen, ‘....maakt het volgen van ‘behoorlijk’ lager onderwijs landelijk mogelijk en vernieuwt het onderwijs: eisen aan onderwijzers en hun opleiding; regels voor hun salariëring, voor de leermiddelen en voor de schoolgebouwen. Schoolopzieners gaan controleren of de scholen zich wel aan de wet houden’.

Het tijdschrift van de Doornse Historische Vereniging start natuurlijk met een terugblik van de voorzitter, Gert van Veldhuizen, op de activiteiten van het afgelopen jaar. Terecht kan deze club terugkijken op een succesvol jaar, vooral door het beheer van de Oudheidkamer in het Doornse Cultuurhuis. Zeventien vrijwilligers deden hun uiterste best de Oudheidkamer toegankelijk en fraai ingericht te houden.

Rijk aan bakkers

Van oudsher heeft Doorn een indrukwekkend aantal bakkers. Thorheim keek er het gemeentearchief op na en kwam tot 12 bakkers en 2 banketbakkers in het jaar 1900 toen Doorn 2200 zielen telde. Een van hen was Jansje Verschuur die ooit in het kleine witte huisje woonde tegenover ‘De Ridderhof’ aan de Amersfoortseweg in Doorn. Janse was rond 1950 een bekende verschijning in het dorp. Zorgzaam, braaf en diep gelovig ging zij door het leven dat eindigde met een ware ‘donderpreek’ op haar begrafenis waar een groot deel van het dorp voor uitliep. Ze staat mooi geportretteerd in Thorheim in de rubriek ‘Nieuwe foto aanwinsten uit de Oudheidkamer’.

Tijd voor Thorheim, dec. 2007. Bestellen en/of lid worden: Oudheidkamer, Cultuurhuis Doorn.

Nicole van der Schaaf.

advertentie
advertentie