‘Liefde, vrijheid en verbinding’

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

Dit is positief met betrekking tot de kosten voor de ouders en naar verwachting zal de aanmelding van een groter aantal nieuwe leerlingen het gevolg zijn. De school was tot nu voornamelijk afhankelijk van de bijdragen van ouders. De school die in augustus 2004 is gestart op landgoed De Horst, telt nu 28 leerlingen.

Leren alsof je op ontdekkingsreis bent DOORN - Dit schooljaar heeft zich op het Landgoed Beukenrode de nu nog particuliere Basisschool ‘De Ontdekkingsreis’ gevestigd. Deze school, die valt onder de categorie Algemeen Bijzonder Onderwijs, is met goedkeuring van het Ministerie van OCW opgenomen in het ‘Plan van Scholen 2008-2011’. Dit betekent dat deze basisschool voor het eerst per augustus 2008 rijksfinanciering gaat ontvangen.

door Bertie Stierhout

Albert van Wijk, voorzitter van de Stichting Lerend Leven waartoe De Ontdekkingsreis behoort noemt enkele kernwaarden van dit onderwijs. ,,Dat zijn liefde, vrijheid en verbinding voor en met elkaar. Als stichting zorgen wij wat bestuurlijk moet gebeuren”.

Jetske van der Greef, hoofd van de schoolleiding vult aan:,, Binnen de beleidsruimte van het bekostigd onderwijs blijft nu ruimte over voor een eigen invulling van het onderwijs. Het onderwijs van deze school is er op gericht dat het kind een eigen identiteit opbouwt met respect voor anderen, ongeacht godsdienst of levensbeschouwing. De kinderen leren alsof ze op een ontdekkingsreis zijn. Ieder leert dat wat hij graag wil leren gericht op de leefwereld van het kind. Zij mogen hun eigen route bewandelen en zo doen zij kennis op door ervaring waardoor een diepere wijsheid ontstaat.”

Open levenshouding

,,De dynamiek tussen leerlingen van verschillende leeftijden, die met en van elkaar leren, is één van de grootste krachten van onze school”, vervolgt Van der Greef haar verhaal enthousiast.

,,Een kind dat al kan lezen, traint zichzelf door een ander kind te ondersteunen bij het leerproces. De kinderen vinden het leuk met elkaar dingen te doen en naar elkaar te luisteren. Ook leren wij ze dat ze hun eigen waarheid met een ander kunnen delen, het is een open levenshouding. Zij leren hun unieke talenten kennen en ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen voor hun keuzes.” De keuzevrijheid is echter niet onbegrensd voor de leerlingen van de Ontdekkingsreis. De keuzen vallen binnen de grenzen van de mogelijkheden van de school zoals budget, regels en afspraken. Alle kinderen hebben op school een eigen zelfgekozen mentor, een bevoegde leerkracht. Hij of zij bewaakt het leerproces dat beschreven staat in het ‘reisplan’.

Tevens is er een coach ter ondersteuning en stimulering van het eigen ontwikkelingsproces. ,,Het onderwijs is niet dwingend. Er is een dagplanning gemaakt door de leerling, eventueel in samenwerking met de begeleider en één keer per dag werkt de leerling een logboek bij”,besluit van der Greef. Meer informatie op www.de-ontdekkingsreis.nl

advertentie
advertentie