Politiek dichter bij burgers in Buitenlust

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

In gesprek met presentator Will Koet: ,,In het programma willen we de politiek nader tot de burgers brengen. Iedereen die aan de discussie mee wil doen is welkom om aan te schuiven aan de stamtafel en gesprekken mee te voeren.”

AMERONGEN - Sinds twee weken presenteert radio 90 FM iedere donderdag live vanuit de Heerenkamer van hotel restaurant café Buitenlust het programma ‘De politieke Gelaghkamer’

door Henk ten Hoeve

Afgelopen donderdag was wethouder Jan Kees Salverda te gast en kwam natuurlijk het vertrek van wethouder Emmy van Wijngaarden aan bod. Salverda: “Op dit moment werken we met vijf wethouders en hebben we de taken wat herverdeeld, maar het is echt de bedoeling dat er weer een zesde wethouder bij komt.”

Op de vraag van Koet of je de gemeenschap van circa 50.000 inwoners wel op kunt zadelen met de financiële gevolgen van weer een zesde wethouder, ter vergelijking een gemeente als Amersfoort telt 139.000 inwoners en heeft slechts vier wethouders, antwoord Salverda: ,,Het is inderdaad ook een politieke keuze,door het niet opvullen van de opengevallen plaats zou de verdeling kunnen worden verstoord. Bovendien zijn de verschillende dorpen na de her-indeling hun burgermeesters kwijt geraakt waardoor de wethouders veel aandacht moeten besteden aan allerlei activiteiten in de hun toebedeelde kern. Denk maar eens aan Koninginnedag, de vieringen van 4 en 5 mei en zo zijn er nog veel meer activiteiten die veel aandacht van de wethouders vragen.’’

Acties in het onderwijs

Verder zaten aan tafel Mia Veldman en Freek Weevers, beiden teamleider op het Revius lyceum in Doorn. Met hen ging de discussie, hoe kan het ook anders, over de 1040 uren norm en de scholierenstakingen in het onderwijs. Veldman: ,,De norm van 1040 uur is moeilijk te halen. Wij zijn dan ook blij met de voorgestelde versoepeling hiervan. De kwaliteit van het onderwijs blijkt vooral bij ziekte van collega’s moeilijk te waarborgen. Het personeelstekort is echt een landelijk probleem, dus ook bij ons. Als school wijzen we de staking af maar inhoudelijk staan we er wel achter. Wij zouden meer voor een ludieke actie zijn.”

Het programma werd van muzikale intermezzo’s voorzien door Ray Klaassen. Als primeur opende hij met zijn heuvelrug lied “Ons groene hart”, mogelijk het nieuwe volkslied van de Heuvelrug gemeente. Het lied eindigt met :”De heuvelrug van Utrecht ,trots van het Utrechts land.”

De politieke gelaghkamer, iedere donderdag van 20.00 uur tot 21.00 uur in Buitenlust.

advertentie
advertentie